Nils (NLB) Lindberg

Född:senast 1751
Död:tidigast 1780

Bonadsmålare


Band 23 (1980-1981), sida 231.

Meriter

Lindberg, Nils (endast sign NLB med säkerhet känd), verksam som bonadsmålare i varje fall 1751-80. I Knäredstrakten verkade under 1700-ta-lets mitt o senaste del en bonadsmålare med stor produktion. Man känner ett 70-tal arbeten av hans hand, därav flera signerade NLB. Varken hans identitet eller hans namn kan med säkerhet fastställas med hjälp av kyrkböcker eller krigsarkivets material. Av N Strömbom har han identifierats med en soldat Nils Trulsson L (1719-88) bosatt i Södra Unnaryd, Jönk.

Biografi

L:s motivvärld är hämtad ur bibeln, o de mest frekventerade motiven är de visa o de favitska jungfrurna, de vise männen från Österlandet till häst och deras tillbedjan av Jesusbarnet, bröllopet i Kaanan o Abrahams offer. L kombinerar gärna de religiösa motiven med en helt världslig jaktscen, där en jägare siktar på hare o räv men även på så exotiska jaktbyten som lejon o enhörning.

I likhet med sina målarkollegor i övriga Sverige har L transponerat den bibliska berättelsen till sin egen tid o klätt sina figurer i samtidens modedräkter. Han är inte nyskapare; det finns tidigare måleri med dessa motiv o i denna utformning. Hans betydelse ligger främst i hans stora o väl dokumenterade produktion o att han verkat som stilförmedlare för det sydsvenska bonadsmåleri, som blommade som rikast omkr 1800. Han fick efterföljare i Halland (Brearedsskolan, Knä-redsskolan), södra Småland (Sunnerboskolan o Ås-gruppen) o Västergötland (Kindskolan). Givetvis har han haft elever, o en stilpåverkan är uppenbar. De direkta personliga kontakterna är dock inte arkivaliskt styrkta, lika litet som man har konkreta belägg för var han fatt sin egen utbildning.

Författare

Maj Nodermann



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källor o litt: Material ang identifieringen av L hos SBL.

U Hernroth, Sydsv bonadsmålare 1750—1850 (1979); SKL; N Strömbom, Bonadsmålare o möbelmålare i Knäredstrakten (Fataburen 1956); dens, Handwerksmässig und volkstiimlich (Folkliv 1957—58); dens, Det sydsv folkliga bonadsmåleriet o dess utforskande (Nord folkkonst, 1972).

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Nils (NLB) Lindberg, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/10438, Svenskt biografiskt lexikon (art av Maj Nodermann), hämtad 2024-04-25.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:10438
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Nils (NLB) Lindberg, urn:sbl:10438, Svenskt biografiskt lexikon (art av Maj Nodermann), hämtad 2024-04-25.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se