Erik Gustaf Ludvig Albert

Född:1889-04-20 – Stockholms stad, Stockholms län (på Stockholms slott)
Död:1918-09-20 – Lovö församling, Stockholms län (på Drottningholm slott)

Prins


Band 14 (1953), sida 316.

Meriter

6. Erik Gustaf Ludvig Albert, Sveriges (till 1905 även Norges) arvfurste,, f. 20 april 1889 på Stockholms slott, d. 20 sept. 1918 på Drottningsholms slott. Föräldrar: konung Gustav V och Victoria av Baden. Hertig av Västmanland 20 april 1889;RoKavKMO s. d. — Ogift.

Biografi

Prins Erik var ett ovanligt vackert barn, till läggning och lynne mycket snäll och älsklig, men alltifrån sin tidigaste barndom konstitutivt svag och sjuklig. Han blev därför givetvis i sin utveckling mycket hämmad av sjukdomen och levde ständigt ytterst tillbakadraget, med mycken omsorg skött av sin plikttrogna vårdarinna fröken Louise Rinman. Prins E. hade flera personliga intressen, och dessa tilltogo med åren. Sålunda var han musikalisk, läste gärna reseskildringar och var road av släktskapsförhållanden, vilka han sökte reda på i kalenderlitteraturen. Han var även intresserad av och inne i Gamla stadens i Stockholm historia och den ålderdomliga bebyggelsen där. Prins E. bodde i början av 1910-talet några år på Balingsholm (Huddinge sn utanför Stockholm), som inköpts åt honom. Sedan gården sålts 1916, bodde prinsen först på Haga slott och de sista åren på Drottningholm. Han hade några intima vänner — bland dem den kände industri- och riksdagsmannen direktör Sven Lundberg i Hälsingborg — och höll med mycken trofasthet fast vid dessa. De sista åren tilltog prins E:s ohälsa, och han avled 1918 på Drottningholms slott.

Författare

Bengt Hildebrand.



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Arkivuppgifter

 

Tryckta arbeten

 

Källor och litteratur

Källor: Meddel. av bl. a. framlidne kabinettskammarberren greve Göran Posse.

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Erik Gustaf Ludvig Albert, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/15400, Svenskt biografiskt lexikon (art av Bengt Hildebrand.), hämtad 2022-10-07.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:15400
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Erik Gustaf Ludvig Albert, urn:sbl:15400, Svenskt biografiskt lexikon (art av Bengt Hildebrand.), hämtad 2022-10-07.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se