Målar Erik Eliasson

Född:1754-05-09 – Rättviks församling, Dalarnas län (i Utanåker)
Död:1811-04-03 – Rättviks församling, Dalarnas län (i Utanåker)

Konstnär


Band 13 (1950), sida 329.

Meriter

Eliasson, Målar Erik, senare Åkerblom, f. 9 maj 1754 i Utanåker, Rättviks sn (Kopp.), d. 3 april 1811 på sin gård i Utanåker. Föräldrar: hemmansägaren Elias Eliasson och Brita Hansdotter. Soldat vid Rättviks kompani av Dalreg.; korpral vid den med anledning av Gustav III:s besök i Dalarna (1788) upprättade frikåren 1789; soldat vid Artilleriet i Stockholm 1790–omkr. 1796; återvände till sin gård i Utanåker. Dalmålare.

G. 16 juni 1776 i Rättvik m. Sigrid Hansdotter, f. juli 1756 där, d. 28 juli 1828 där, dotter av hemmansägaren Mårs Hans N. N.-son och Brita Andersdotter.

Biografi

Gårdsnamnet Målar anges i kyrkböckerna på E:s gård långt efter hans död; emellertid kallade han sig som äldre Åkerblom. Uppgiften i kyrkobok i Rättvik, att E. härstammat från »den finska adelsfamiljen Krake», är oriktig, emedan någon frälsesläkt med detta namn i Finland veterligen icke existerat.

E. åtföljde dalafrikåren 1790 till Karlstad och Drottningholm. Under de sex år han på 1790-talet tjänstgjorde vid Artilleriet i huvudstaden, sägas hustrun och barnen ha varit i hembyn, »gråtande i mycket trångmål och torftighet». Sedan han slutat militärtjänsten, försörjde han sig på sitt lilla jordbruk i Utanåker, »jämte det han stundom däremellan idkade målerihantverk hos dem, som sådant åstundade». Det är som dalmålare Målar E. blivit känd. Han är den främste företrädaren för allmogemåleriet i Rättvik under dess expansion och utveckling till provinsiell särstil omkr. 1770–85, den egentliga dalstilen med sina »kurbitser». E. framträder både som skåpmålare och dekoratör av fullständiga rumsinredningar. Av de senare är den i Backhansgården, Kyrkbyn, Svärdsjö socken, från 1781 hans huvudarbete, där klädstugan av E. försågs med såväl dess märkliga väggmålningar som dekoreringen på det till rummet hörande skänkskåpet. Bland hans motiv märkas Elie himmelsfärd och Marie bebådelse samt »Min vän är min och jag är hans» (Höga visan). Såsom förlagor tjänade ibland postillebilder, t. ex. för den i fragment bevarade interiören från Nedre Gärdsjö, Rättviks socken, nu i Dala fornsal, Falun.

Författare

Svante Svärdström.



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källor: Dop-, vigsel- och dödböcker, Rättviks kyrkoarkiv. – S. Erixon, övergångsstilen i dalamåleriet (Från Nordiska museets samlingar. Bilder och studier tillägnade Gustaf Upmark, 1925); S. Svärdström, Rosmålning och kurbits (Fataburen 1934); dens.. Dalmålningar (1944); dens., Dalmålningarna och deras förlagor (1949).

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Målar Erik Eliasson, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/15998, Svenskt biografiskt lexikon (art av Svante Svärdström.), hämtad 2024-04-24.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:15998
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Målar Erik Eliasson, urn:sbl:15998, Svenskt biografiskt lexikon (art av Svante Svärdström.), hämtad 2024-04-24.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se