Fanny I M Brate (f. Ekbom)

Född:1861-02-26 – Stockholms stad, Stockholms län
Död:1940-04-24 – Engelbrekts församling, Stockholms län

Målare


Band 06 (1926), sida 81.

Meriter

Brate, Fanny Ingeborg Mathilda, f. Ekbom, den föregåendes hustru, f. 26 febr. 1861 i Stockholm. Föräldrar: förvaltaren hos konung Oskar II Johan Frans Gustav Oskar Ekbom och Henriette Alexandrine Dahlgren. Elev vid Klara Strömbergs flickskola 1868−77; åtnjöt undervisning i ritning vid slöjdskolan vintern 1877−78; elev därstädes 1878−79 och vid Konstakademien 29 aug. 1879; erhöll K. medaljen vt. 1885; har företagit en studieresa till Paris 1887 med understöd av ett Konstakademiens resestipendium samt ytterligare studieresor, bl. a. till Paris 1889 samt till Tyskland, Danmark, Norge, England, Österrike och Italien; har utställt separat och deltagit i flera av Svenska konstnärernas förening anordnade expositioner samt i Sveriges allmänna konstförenings utställningar, Stockholmsutställningen 1897, Baltiska utställningen 1914 m. fl.; erhöll vid världsutställningen i S:t 1904 bronsmedalj för målningen »Nyckelharpspelare».

Gift 21 juni 1887 med lektor Erik Brate (se föregående).

Biografi

En stor del av F. B: s produktion utgöres av interiörer med eller utan figurer, rena genretavlor samt särskilt porträtt. Ett och annat landskap har även kommit till samt (enligt hennes egen uppgift) »blommor och stilleben som rekreation och vila». Bland hennes bästa dukar märkas: »Namnsdag»[1] (målad 1902, inköpt till nationalmuseum), »Blind gumma» (1903), »Nyckelharpspelare» (1903), »En ledig stund», »Sol i stugan». Framför allt är F. B. dock porträttör och som barnpsykolog särskilt framstående. I synnerhet småflickor med stora, drömmande ögon målar hon med förkärlek, och i deras visionära, långt seende blick finner man ej sällan drag, som påminna om intim, fransk porträttkonst, framför allt Eugène Carrière. Utförandet i hennes senare bilder är raskt och flott samt färgen välstämd och manligt fyllig med toner, som någon gång synas peka på venetianskt inflytande.

Författare

Gr. Thomæus.Sök i Nationella Arkivdatabasen

Gjorda rättelser och tillägg

1. Korrigering av tidigare felaktig uppgift.

2014-10-10

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Fanny I M Brate (f. Ekbom), https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/16880, Svenskt biografiskt lexikon (art av Gr. Thomæus.), hämtad 2022-05-28.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:16880
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Fanny I M Brate (f. Ekbom), urn:sbl:16880, Svenskt biografiskt lexikon (art av Gr. Thomæus.), hämtad 2022-05-28.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se