Brigida

Död:levde på 1100

Drottning


Band 06 (1926), sida 231.

Meriter

Brigida, dotter av konung Harald Gille i Norge och dennes frilla, var gift med sin fars styvson Magnus Henriksson och blev sålunda Sveriges drottning 1160. Då Magnus följande år föll, blev B. förmäld med jarlen Birger Brosa (se denne). Det torde ha varit med B., som den svenska medeltidens mest frejdade kvinnonamn invandrade i Folkungaätten.

Biografi

Författare

Nat. Beckman.Sök i Nationella Arkivdatabasen

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Brigida, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/16949, Svenskt biografiskt lexikon (art av Nat. Beckman.), hämtad 2024-02-27.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:16949
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Brigida, urn:sbl:16949, Svenskt biografiskt lexikon (art av Nat. Beckman.), hämtad 2024-02-27.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se