de Frietzcky, släkt



Band 10 (1931), sida 439.

Biografi

de Frietzcky, släkt, härstammande frän stallmästaren i kejserlig tjänst Johan Liborius der Frietzcky till Nitsche-rak, vilken på grund av religionsförföljelserna gick i landsflykt 1626 och 1632 stupade som överstelöjtnant i svensk tjänst vid Nürnberg. En son till honom, kaptenlöjtnanten Johan de F. (f. 1615, d. 1699), bosatte sig i Lifland. Av dennes söner naturaliserades översten Georg Fredrik de F. (d. 1709) och löjtnanten Otto de F. (d. 1702) som svenska adelsmän 12 dec. 1699 men stupade båda ogifta under stora nordiska kriget, den förre vid stormningen av Veprik 7 jan. 1709, den senare i slaget vid Klissov 9 juli 1702. En tredje broder, kaptenen Johan de F., var bosatt i Lifland. Hans son överstelöjtnanten Johan de F. (f. 1685, d. 1735) deltog med utmärkelse i Karl XII:s fälttåg och blev genom gifte med en dotter till majoren Klas Linroth intresserad i den värmländska bruksindustrien. Den 28 jan. 1720 naturaliserades han som svensk adelsman och adopterades å sina farbröders adliga nummer. Vid riksdagen 1726—27 anslöt han sig till Arvid Horns anhängare i striden mot det holsteinska partiet. Av hans sex söner avled en i späd ålder. Fyra, som ägnade sig åt militäryrket, för-blevo alla ogifta liksom den yngste, direktören Clas Frietzcky (se nedan), vilken slöt ätten på svärdssidan 9 okt. 1803.

Författare

B. Boёthius.



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

 

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
de Frietzcky, släkt, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/17338, Svenskt biografiskt lexikon (art av B. Boёthius.), hämtad 2024-05-14.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:17338
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
de Frietzcky, släkt, urn:sbl:17338, Svenskt biografiskt lexikon (art av B. Boёthius.), hämtad 2024-05-14.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se