Aspenäsätten, släktBand 02 (1920), sida 394.

Biografi

Aspenäsätten, svensk frälseätt under medeltiden, uppkallad efter stamgodset Aspenäs i Ydre härad. På grund även felaktigt antagen släktskap med den av rimkrönikan i berättelsen om konung Valdemar Birgerssons val nämnde Joar Blå till Gröneborg har ätten liksom den befryndade Fånösläkten i allmänhet tillagts släktnamnet Blå. Båda dessa släkter förde i sitt vapen en s. k. lejonörn (en fågel med utbredda vingar och rovdjurshuvud). Aspenäsättens äldsta säkert kända medlemmar äro bröderna Johan och Birger Filipssöner (se nedan 1 och 2). Om dessas härstamning råder oklarhet, och olika meningar ha gjorts gällande. Antagligen ha de varit befryndade med Folkungaätten. Möjligen voro deras föräldrar Filip Laurensson, en ättling till Birger jarl Brosa, och Knut Långes änka Helena. En son till Johan Filipsson var Knut Jonsson (se nedan 3). Han blev farfar till Ulf Jonsson (se nedan 4), vilkens son Laurens Ulfsson, d. omkr. 1445, såsom riksråd möter i åtskilliga handlingar. Ätten utslocknade med den sistnämndes söner Erik och Detlev, vilka levde ännu 1455; Aspenäs skänktes år 1461 av Laurens Ulfssons änka till Vadstena kloster.

FörfattareSök i Nationella Arkivdatabasen

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Aspenäsätten, släkt, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/18893, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2024-04-15.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:18893
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Aspenäsätten, släkt, urn:sbl:18893, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2024-04-15.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se