Beatrix

Död:1359

Drottning


Band 02 (1920), sida 785.

Meriter

Beatrix, konung Erik Magnussons gemål, d 1359, var dotter till markgreven Ludvig av Brandenburg och hans gemål Margareta, en syster till konung Valdemar Atterdag i Danmark. Hennes förmälning med konung Erik ägde rum på hösten 1356, ungefär vid samma tid som Erik gjorde uppror mot sin fader konung Magnus och antog konunganamn. Redan på sommaren 1359 avled drottningen jämte sin make, sannolikt i en pest, som vid denna tid rasade i Sverige. Den från senare tid härrörande uppgiften, att Beatrix och Erik förgiftats av drottning Blanka, saknar all grund.

Biografi

Författare

S. TunbergSök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källor: Kr. Erslev, Den senere Middelalder (Danmarks Riges Historie 2, 1898—1905); P. A. Munch, Det norske folks historie, 2:1 (1862).

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Beatrix, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/19091, Svenskt biografiskt lexikon (art av S. Tunberg), hämtad 2023-01-30.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:19091
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Beatrix, urn:sbl:19091, Svenskt biografiskt lexikon (art av S. Tunberg), hämtad 2023-01-30.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se