Davida Carolina Afzelius-Bohlin (f. Larsson)

Född:1866-12-30 – Göteborgs stad, Västra Götalands län
Död:1955

Operasångare


Band 01 (1918), sida 249.

Meriter

Afzelius-Bohlin, Davida Carolina, f. Larson, f. 30 dec. 1866 i Göteborg. Föräldrar: lantbrukaren Johan Anton Larson och Hilda Durchbach. Idkade sångstudier för Andreas Hallen i Göteborg 1882–83, för Frits Arlberg i Stockholm 1891–92 samt för professor Iffert i Dresden 1896–98. Uppträdde första gången offentligt vid sjutton års ålder, då hon i hemstaden biträdde vid en av Hallen anordnad konsert; medververkade som altsolist i oratoriet »Elias» av Mendelssohn, uppfört av musikföreningen i Stockholm 1892, och uppträdde sedermera på konserter i Sverige och Tyskland; debuterade vid K. operan i Stockholm 14 maj 1900 som Amneris i operan »Aida» av Verdi och 25 maj s. å. i titelrollen i operan »Orfeus» av Gluck; var därefter under tiden 1 sept. 1900–30 juni 1902 anställd vid samma operascen.

Gift 1) 24 okt. 1885–1895 med läraren vid Göteborgs handelsinstitut Jon Arvid Afzelius; 2) 12 okt. 1903 med kantorn vid Gustav Vasa-kyrkan i Stockholm, musikdirektören Karl Bohlin.

Biografi

Fru A. har med stort bifall från publik och kritik framträtt som oratorie- och konsertsångerska, i den senare egenskapen bl. a. under turnéer tillsammans med Tor Aulin, Frans Neruda och Vilhelm Stenhammar. I Tyskland har hon uppträtt i Berlin, Dresden, Braunschweig och Freiburg m. fl. städer. Under anställningen vid K. operan i Stockholm utförde hon utom ovannämnda debutroller bl. a. Azucenas parti i »Trubaduren»[1] samt Erdas i »Rhenguldet». Efter slutad tjänstgöring vid operan och efter bildandet av det nya hemmet har hon endast i mindre grad ägnat sig åt offentlig konstutövning (oratorie- och konsertsång).

Författare

F. HennerbergSök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källor: Svensk musiktidn., Arg. 19, 1899; T. Norlind, Allmänt musiklexikon (1912—16).

Gjorda rättelser och tillägg

1. Korrigering av tidigare felaktig uppgift, rättad i enlighetmed tryckta utgåvan, bd 1.

 

2014-08-26

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Davida Carolina Afzelius-Bohlin (f. Larsson), https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/5588, Svenskt biografiskt lexikon (art av F. Hennerberg), hämtad 2021-04-17.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:5588
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Davida Carolina Afzelius-Bohlin (f. Larsson), urn:sbl:5588, Svenskt biografiskt lexikon (art av F. Hennerberg), hämtad 2021-04-17.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se