Gustav N Rydén

Född:1889-03-19 – Norrköpings Borgs församling, Östergötlands län
Död:1981-02-01 – Norrköpings Sankt Olai församling, Östergötlands län

Pressfotograf


Band 31 (2000-2002), sida 80.

Meriter

Rydén, Gustav Natanael, f 19 mars 1889 i Borg, Ög, d 1 febr 1981 i Norrköping, S:t Olai. Föräldrar: stationskarlen o frikyrkopastorn Anders Gustaf R o Charlotta Elisabet Andersson. Elev vid H a l i Norrköping 00–06, kassör vid Livförsäkringsab De förenades avd:kontor i Linköping 0708, flyttade till USA 12, genomgick fotografisk kurs i New York 13, porträttfotograf i New York, Philadelphia o Boston 1317, krigsfotograf med sergeants grad i amerikanska generalstabens signalkår vid fronten i Frankrike 1719, åter fotograf i New York 1921, pressfotografi DN, Sthlm, 2251, ägare av Werngrens fotoateliér, Norrköping, 51.


G 19 aug 1920 i Belgien m Elise (Lisette) Leopoldine Bertha Van de Steen, f 6 okt 1900 i Frameries där, d 16 aug 1979 i Solna, Råsunda, dtr till majoren Pierre V de S o Bertha Bolte.

Biografi

Gustav R hade provat sjömansyrket som gast på skolskeppet Abraham Rydberg och arbetat som kontorist på ett försäkringsbolag när han 1912, 23 år gammal, emigrerade till USA. Där försörjde han sig till en början på olika arbeten, bl a som gjuteri-arbetare, trädgårdsarbetare, simlärare, servitör och som passopp hos en mångmiljonär. På sina få lediga stunder vandrade han med sin lådkamera på New Yorks gator. Efter en fotokurs fick han arbete som biträde i Saronis ateljé på Broadway, centrum för showbusiness i New York. Efter anställning i Marceaus ateljé började han hos Brunei som drev ett tjugotal ateljéer. R blev föreståndare för en av dessa. Han kallades den "lille gentlemannen" och fick många kunder bland teaterfolket.

I och med USA:s inträde i första världskriget lämnade R ateljéfotografens ombonade trygghet och anmälde sig som frivillig till amerikanska armén. Efter träningsläger i Washington anlände han till ett härjat Europa. Han var en av 472 medlemmar av the photographic division, som 191719 med film- och stillbilder dokumenterade general Pershings amerikanska truppers krigsdeltagande i Europa.


Krigsfotografens vardag bestod av allt från att fotografera obduktioner till att ta propagandabilder av mer glamorösa händelser för hemmafronten. Han skildrade livet på slagfälten och i skyttegravarna och tog bilder när massgravar öppnades. R har berättat, att han under sina resor i krigsområdena för att dokumentera krigets härjningar fotograferade fler sönderskjutna kyrkor än han under sitt liv fotograferade hela. Återkommen till USA arbetade R bl a som fotolärare för krigsinvalider.

1922 bestämde sig R och hans familj för att återvända till Europa och bosätta sig i Sthlm. Inträdet i den sv tidningsvärlden skedde under dramatiska former: R blev vittne till en demonstration av arbetslösa i Sthlm som fick ett våldsamt förlopp med bråk mellan polis och demonstranter. I centrum fanns R med sin kamera, också han för övrigt arbetslös. Bilderna publicerades i DN och en tid därefter anställdes han på tidningen som pressfotograf.

Med "Mr Rajden", som R kallades, kom bildåldern till DN och han fick snabbt en framskjuten ställning inom den ännu fåtaliga skaran av sv pressfotografer. Under hans aktiva tid som pressfotograf var kungahuset ett viktigt bevakningsområde, och han hade som sin tidnings "hovfotograf' en särskilt god relation till kungafamiljen. "Goddag, Rydén. Jasså du är ute och jagar du också. Fick du en bra plåt nu?", är en replik av Gustav V, krypande genom ett ståltrådsstängsel på Lovön, som ofta citeras såsom belysande för den positiva stämning som rådde mellan kungen och R. R blev emellertid också känd för sina vardagsbilder, där hans ödmjukhet och humor många gånger lyste fram. R besatt i hög grad de nödvändiga egenskaperna för att bli en framgångsrik pressfotograf: nyfikenhet och ett väl utvecklat sinne för journalistik tillsammans med en social förmåga att anpassa sig till den för stunden rådande situationen. Genom sitt på en gång djärva och taktfulla uppträdande blev R en läromästare för många kolleger. En stor tillgång var också hans språkkunskaper: Han talade, förutom svenska och engelska, även tyska och franska, vilket vid den tiden var ovanligt inom hans yrkeskår. I första hand vilar dock R:s berömmelse på en lång rad kvalitativt högtstående pressbilder. Flera av dessa, bl a ögonblicksbilder av prinsessan Astrid och kronprins Leopold, av Nathan Söderblom och av den legendariskt kameraskygge Ivar Kreuger, har också flitigt reproducerats i skilda sammanhang.

Författare

Rolf Olson



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Tryckta arbeten

Tryckt arbete: Krig och kungar. En reporterfotografs dagbok. Sthlm 1935.127 s.

Källor och litteratur

Källor o litt: I Ljungquist, 1922-1946 (UrDN:s hist, ed I Ljungquist, 3, 1954); O Magnergård, Legend bakom kameran (SvD 4 dec 1995); R Olson, Krig, kungligheter o annat folk: historien om pressfotografen G R (1995); SMoK; R Söderberg o P Rittsel, Den sv fotografins hist 1840-1940 (1983). - Nekr över R i SvD 4 febr 1981.

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Gustav N Rydén, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/6277, Svenskt biografiskt lexikon (art av Rolf Olson), hämtad 2024-04-24.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:6277
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Gustav N Rydén, urn:sbl:6277, Svenskt biografiskt lexikon (art av Rolf Olson), hämtad 2024-04-24.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se