Albert Wilhelm Rahmn

Född:1871-10-12 – Kristine församling, Västra Götalands län
Död:1947-03-12 – Burlövs församling, Skåne län

Fotograf


Band 29 (1995-1997), sida 617.

Meriter

Rahmn, Albert Wilhelm, f 12 okt 1871 i Gbg, Kristine, d 12 mars 1947 i Burlöv, Malm. Föräldrar: garverifabrikören Adolf Wilhem R o Catharina Elisabeth Carlberg. Lärov:studier i Gbg, elev hos fotografen Aron Jonason (bd 20) där 86, assistent hos fotografen Lina Jonn i Lund, ateljéförest hos Jonason 9498, ateljéförest i Kristiania 98, i Borås 99, arrenderade ateljé i Khvn 02–03, öppnade egen fotoateljé i Lund 03, i Malmö 09, hovfotograf.

G 1) 12 juni 1901 i Gbg, Domk (kbf i Borås), m Elin Dryselius, f 25 okt 1866 i Visby, d 13 mars 1908 i Lund, dtr till lantmätaren Bror Erland D o Gustava Katarina Loven; 2) 10 juli 1909 i Hörby, Malm, m Thyra Maritza Matilda Dunér, f 14 dec 1881 i Sthlm, Svea art, d 29 nov 1962 i Malmö, S:t Petri, dtr till regementsläkaren med dr Gustaf Johan Anton D o Sigrid Anna Eleonora Neijber.

Biografi

Under 1890-talet hade fotografin nått en teknisk perfektion, som åtföljdes av en konstnärlig rörelse bland fotograferna. Ateljéerna rensades från kulisser och falska balustrader medan fotograferna i tidens jugendanda började framställa bilder med nya eller återupptäckta hantverksmetoder. Bildspråket övergav detaljrikedomen för mjuk oskärpa, stora ytor och böljande linjer.

Albert Wilhelm R hörde till sekelskiftets generation av mångsidiga och skickliga fotografer. Samma fotografgeneration medverkade också flitigt i Sv turistföreningens publikationer och utställningar. R deltog under Borås-tiden men tycks inte ha lämnat många skildringar av skånskt landskap och folkliv. Trakten var sannolikt redan inmutad av fotografer som Alfred B Nilsson i Helsingborg och Axel Sjöberg i Malmö.

R fick en lång och gedigen utbildning som fotograf. Han lämnade läroverket vid 15 års ålder för att gå i lära hos den etablerade Göteborgsfotografen Aron Jonason, som oftast överlät ateljéarbetet till assistenterna. Som sina kollegor försörjde sig R som porträttfotograf, och han blev känd inte minst för sina porträtt av k familjemedlemmar på Sofiero. Han beskrevs som Malmösocietetens och den skånska adelns favoritfotograf och varje sommar reste han runt och gjorde välarrangerade gruppbilder i slottsparkerna. Uppdraget att i respektive huvudstäder porträttera Östersjöländernas statsöverhuvuden inför den Baltiska utställningen i Malmö 1914 var ett resultat av R:s starka position som yrkesman. Utställningar var då inget nytt för honom; han hade deltagit i alla de viktiga fotografiska manifestationerna sedan början av seklet – bl a i Helsingborg 1903 och Norrköping 1906. R utsågs också till kommissarie för den första stora fotografiutställningen på FrKA 1920 och var sv kommissarie vid en nordisk fotografiutställning i Oslo 1925. "R har varit och är utställningstanken varmt hängiven, har icke saknats vid någon större svensk utställning och många äro de utländska, som han dessutom deltagit i och hemfört priser från ", skrev en av hans kollegor inför hans femtioårsdag (Flodin).

R utförde sina utställningsbilder som s k gummitryck, en metod som tillåter en långt gående manipulering av valörer och vars resultat påminner om grafiska blad. Med talang och skicklighet utnyttjade han tekniken för ett avancerat ljusdunkel-"måleri" bl a i en serie dramatiska interiörer från kryptan i Lunds domkyrka. R sågs som en "arkitekturfotograf' som förstod "att fånga det väsentliga i gammal monumentalarkitektur, skönhetsinnehållet och rumsverkan" (Romdahl). Även i de sommarljusa barnporträtten av prinsessorna på Sofiero framhävde R:s metod blonda kalufser och lätta sommarklänningar.

R höll fast vid sin teknik för paradbilder långt in på 1920-talet, då den alltmer övergavs av nya fotografgenerationer som sökte modernare och sakligare uttrycksmedel. Sin ateljé i Lund stängde han 1924 men arbetade kvar i ateljén på Södergatan i Malmö till slutet av 1930-talet.

Författare

Pär Rittsel



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Arkivuppgifter

En stor saml glasnegativ m m i Hovfotograf A W R:s efterträdares fotoaffärs arkiv i Lunds stadsarkiv. Ca 40 000 negativ i Malmö museum.

Tryckta arbeten

Tryckt arbete: Skuggor och dagrar (Svensk fotografisk tidskrift, årg 20, 1930, Sthlm, s 97100).

Källor och litteratur

Källor o litt: F Flodin, A W R 50 år (Nord tidskr för fotografi 1921, s 157); P Rittsel, A W R (RSöderbergo P Rittsel, Den sv fotografins hist, 1983); A Romdahl, Fotografien som konstverk. Till hovfotograf A W R:s... belönade bilder (GHT 24 april 1918).

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Albert Wilhelm Rahmn, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/7502, Svenskt biografiskt lexikon (art av Pär Rittsel), hämtad 2024-04-27.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:7502
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Albert Wilhelm Rahmn, urn:sbl:7502, Svenskt biografiskt lexikon (art av Pär Rittsel), hämtad 2024-04-27.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se