Henning E Orlando

Född:1875-07-10 – Norrköpings Hedvigs församling, Östergötlands län
Död:1945-08-31 – Fosie församling, Skåne län

Cirkusdirektör


Band 28 (1992-1994), sida 354.

Meriter

Orlando (tidigare Gustafsson), Henning Emil, f 10 juli 1875 i Norrköping, Hedv, d 31 aug 1945 i Malmö, Fosie. Föräldrar: fabriksarbetaren Frans Emil Gustafsson o Hedvig Wilhelmina Eklund. Artist vid Cirkus Madigan, ägare o dir för Cirkus Orlando, 02–38, engagerad i utlandet, bl a vid Bertram Mills Circus i London, 20–25.

Trolovad 1896 m cirkusartisten Hedderi (Hedvig) Wilhelmina Andersson, f 5 juni 1871 i Gbg, Domk, d 21 maj 1944 i Malmö, Fosie, dtr till pigan Carolina Petersdtr.

Biografi

Henning O började tidigt intressera sig för kroppsövningar. Hans fallenhet för mjukhetsrörelser bidrog till att han vid tolv års ålder antogs som lärpojke i akrobatsällskapet Jacobi som i nov 1887 besökte hans hemstad Norrköping. O följde med sällskapet på dess resor i Sverige och fick under tiden lära sig olika akrobatkonster. En specialitet blev s k kautschukarbete, d v s bakåt-böjningar med kroppen.

Då sällskapet under en turné befann sig i Hultsfred bröt O ena armen och föreskrevs minst sex veckors vila från alla akrobatiska övningar. O insåg att detta var omöjligt så länge han var kvar hos Jacobi och rymde därför till Kalmar, varifrån han med ångbåt tog sig till Norrköping. Där försörjde han sig på olika tillfällighetsarbeten. Under anställning som tvålpojke hos en barberare träffade han den amerikanske cirkusdirektören John Madigan – styvfar till Elvira Madigan – som mot slutet av 1880-talet grundat en egen cirkus och börjat turnera i de nordiska länderna. Denne erbjöd O att börja arbeta vid Cirkus Madigan. O accepterade och blev så småningom en värdefull tillgång för det lilla företaget. Han antog efter en tid namnet Orlando. Även syskonen Henni (artistnamn Zephora), Vallentin och Erland anslöt sig till Cirkus Madigan. O arbetade som kautschukartist, springakrobat, räckgymnast och jockeyryttare, men verksamheten fick ett brådstörtat slut. En fotskada tvingade honom att fortsättningsvis arbeta som hästdressör, vilket fick stor betydelse för hans senare arbete som egen cirkusföretagare.

Sommaren 1897 omkom John Madigan vid en eldsvåda. Ledningen av cirkusen övertogs av hans änka med stöd av O. 1902 köpte han hela företaget och döpte snart om det till Cirkus Orlando. Som egen cirkusdirektör spelade O i stor utsträckning i Sveriges fasta cirkusbyggnader. En av favoritplatserna var Malmö, där han flera gånger hade jul- och nyårssäsong i Hippodromen. Sommaren 1905 hyrde han cirkusbyggnaden i Khvn och lanserade där sångerskan Dagmar Hansen som cirkusartist. Följande vår gjorde Cirkus Orlando sitt intåg i cirkusbyggnaden på Djurgården i Sthlm och inledde därmed en tradition som upprepades många gånger till och med 1919.

O:s dotter Othelia O (1892–1989) utbildade sig till cirkusartist och blev med tiden en framstående skolryttarinna. 1920 tillträdde O tillsammans med henne och ett stort antal hästar ett förmånligt engagemang vid den nystartade Bertram Mills Circus i London. Detta blev upptakten till en lång utlandsturné som ledde till olika cirkusar i Belgien, Tyskland, Holland, Frankrike, Spanien och Portugal samt som höjdpunkt den stora Hippodrome Theatre i New York.

Verksamheten i Sverige återupptog O med en egen tältcirkus, som 1925–37 turnerade i stora delar av landet. Våren 1932 spelade Cirkus Orlando för sista gången i Djurgårdscirkus. O slutade sitt aktiva cirkusliv med en Sverigeturné 1938 i samarbete med den i Holland hemmahörande storcirkusen Strassburger. Hans hästar och all cirkusmateriel samt vinterkvarteret i Malmö såldes 1942 till cirkusdirektören Trolle Rhodin, som samtidigt fick O som läromästare när det gällde att dressera och framföra s k frihetshästar. – En sondotter till O är Mariane O (f 1934), premiärdansös vid K teatern 1952–78.

Författare

Alf Danielsson



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Tryckta arbeten

Tryckt arbete: Cirkus. Sthlm 1944. 196 s, 15 pl-bl. Övers: Sirkus, muistelmia, Jyväskylä 1946, 192 s, 6 pl-bl.

Källor och litteratur

Källor o litt: A Danielsson, Cirkusliv (1974); Jonglörer o aktörer, ekvilibrister o artister. Om nöjen i Ullströms stad (1978); P A Wahlberg, Cirkusfamiljer i Gävle (Från Gästrikland 1978); dens, Cirkus i Sverige (1992).

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Henning E Orlando, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/7799, Svenskt biografiskt lexikon (art av Alf Danielsson), hämtad 2024-04-23.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:7799
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Henning E Orlando, urn:sbl:7799, Svenskt biografiskt lexikon (art av Alf Danielsson), hämtad 2024-04-23.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se