Dalén, släkt
Band 10 (1931), sida 33.
Biografi
Dalen, släkt, härstammande från Skräddaregården i Stenstorps socken i Västergötland, en bondgård på omkring 4 mantal vilken sedan »urminnes tid» gått från far till son och på 1860-talet innehades av Anders Johansson (f. 1834, d. 1925). Denne, en man med ljust och glatt lynne, var i trakten ansedd som en framstående lantbrukare med mer än vanligt praktisk läggning. Bl. a. strävade han att förbättra de enkla mekaniska hjälpmedel, som då användes i jordbruket, och leddes därvid av tanken att spara det mänskliga muskelarbetet genom maskiner och av dragdjur drivna redskap. Hans förmåga togs även i anspråk genom kommunala förtroendeuppdrag; bl. a. var han kommunalnämndens ordförande. Åren 1862—67 bodde han å Gimmerstorp i Borgunda församling. Anders Johanssons hustru Lovisa Gustafva A ndersdotter Dahlén (f. 1835, d. 1890) tillhörde liksom mannen en gammal bondesläkt, från vilken likväl flera gånger studerade män utgått; en broder till henne var den kände järnvägs- och brobyggaren kaptenen Sven Gustaf Dahlén (f. 1838, d. 1909), vilken ägde utpräglade matematiska anlag och intressen. Anders Johanssons barn fostrades till arbetsamhet och plikttrohet men bevarade också för livet de vackraste och ljusaste minnen av sitt hem. Trots faderns inskränkta tillgångar kommo de alla i åtnjutande av fortsatt utbildning och kunde tack vare föräldrarnas uppoffringar och egen anspråkslöshet fullborda sina studier utan tyngande skuldsättning. Samtliga upptogo moderns släktnamn ehuru med förändrad stavning och skrevo sig Dalen. Sönerna voro fyra, kyrkoherden i Rätan och Klövsjö Oskar Gottfrid D. (f. 1861), professorn Albin D. (se nedan 1), direktören Gustaf D. (se nedan 2) och auditören Axel Hjalmar D. (f. 1875), sedan 1905 delägare i advokatfirman Lagercrantz och Dalen. Enda dottern, Hildur Maria D. (f. 1872), är folkskollärarinna i Stockholm.
Författare
B. Hubendick.
Sök i Nationella Arkivdatabasen
Källor och litteratur
Hänvisa till den här artikeln
Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till.
Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Dalén, släkt, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/17216, Svenskt biografiskt lexikon (art av B. Hubendick.), hämtad 2025-05-04.
Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:17216
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare.
Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Dalén, släkt, urn:sbl:17216, Svenskt biografiskt lexikon (art av B. Hubendick.), hämtad 2025-05-04.