Cuypercrona, släkt



Band 09 (1931), sida 474.

Biografi

Cuypercrona, släkt, härstammande från Anthonis de Cuyper, vilken 1595 var köpman i Hamburg och i okt. 1597 omnämnes som köpman i Amsterdam. Han var troligen brorson (eller kusin)[1] till en hamburgsk köpman Sebastiaen de Cuyper, vilken man velat identifiera med en Sebastian Cuypers, som 1567 fördrevs från Antwerpen (Sillem). En son till den förstnämnde köpmannen, Anthonis de Cuyper (f. 1603 i Amsterdam, d. 1678 i Danzig), lämnade Holland 1623 och kom omkring 1630 till Danzig, där han 1636 blev borgare. Han förde ett gammalt (enligt uppgift adligt) familjevapen. Under en lång följd av år var han faktor åt de polska konungarna Vladislav IV och Johan Kasimir och åt konungarna Kristian IV och Fredrik III av Danmark. Han byggde åt sig det ännu bevarade huset Ankerschmiedegasse 10 och stiftade ett altare i den reformerta Peter-Paulskyrkan i Danzig, i vilken hans familjegrav ännu finnes. Son till honom var svenske kommissarien i Danzig Anthon Cuyper (se nedan 1), vilken 12 apr. 1676 erhöll svenskt adelskap med namnet Cuypercrona. Han var fader till Per (Pierre) Cuypercroona (se nedan 2), vilken likaledes blev svensk kommissarie i Danzig.

Författare

B. Lindén.



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källor: Meddelanden från statsarkiven i Danzig och Hamburg samt stadsarkivet i Amsterdam. — G. Elgenstierna, Den sv. introduc. adelns ättartavlor, 2 (1926); B. Linden, Några meddelanden ang. släkterna Cuyper och Cuypercrona (Personhist. tidskr, 1930); W. Sillem, Zur Geschichte der Niederländer in Hamburg von ihrer Ankunft bis zum Abschluss des Niederländischen Contracts 1605 (Zeitsc.hr. d. Vereins f. Hamburg. Geschichte, 7, 1883, s. 534).

Gjorda rättelser och tillägg

1. Tillägg enligt Rättelser o tillägg, bd 9.

2019-06-24

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Cuypercrona, släkt, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/15745, Svenskt biografiskt lexikon (art av B. Lindén.), hämtad 2024-10-19.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:15745
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Cuypercrona, släkt, urn:sbl:15745, Svenskt biografiskt lexikon (art av B. Lindén.), hämtad 2024-10-19.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se