Anders Angerstein

Född:1614 – Tyskland (i Benneckstein.)
Död:1659 – Hedemora landsförsamling, Dalarnas län (på Turbo bruk.)

Bruksidkare


Band 01 (1918), sida 790.

Meriter

1. Anders Angerstein, f. 7 okt. 1614 i Benneckenstein vid foten av Harz, d 12 sept. 1659 på Turbo bruk. Fader: Andræ von Angerstein. Invandrade, efter att ha innehaft tjänst hos furstl. luneburgske hytteförvaltaren Kristian Sieferdt på Altenbrocka samt en kortare tid vistats i Nederländerna, till Sverige 1639; tog tjänst hos myntmästaren Markus Kock; bergsfogde 1643; lämnade Sverige av missnöje över bristande uppmuntran 1652; chef för greve Johan Martin af Stolbergs järn- och hytteverk vid Lüttich; återvände till Sverige 1659 för att taga arv efter sin syster, bergmästaren Hans Steffens' änka.

Gift 1) med en Dannenberg, d 1639; 2) med Anna Katarina Doms, f. 1617, d 2 mars 1675, dotter till bruksförvaltaren Hans Doms.

Biografi

Om A: s insats för det svenska bergsbruket uppges, att han biträtt Markus Kock vid anläggningen av Avesta kopparverk samt att han infört ett ändamålsenligare kolningssätt. På 1640-talet arrenderade han Turbo bruk i Hedemora av sin svåger Hans Steffens.

FörfattareSök i Nationella Arkivdatabasen

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Anders Angerstein, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/5836, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2022-11-28.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:5836
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Anders Angerstein, urn:sbl:5836, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2022-11-28.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se