Johan Angerstein

Född:1646-09-25 – Hedemora landsförsamling, Dalarnas län (på Turbo bruk.)
Död:1716-05-23 – Hedemora landsförsamling, Dalarnas län (på Turbo bruk.)

Bruksidkare


Band 01 (1918), sida 791.

Meriter

2. Johan Angerstein, den föregåendes son i hans andra gifte, f. 25 sept. 1646 på Turbo, d 23 maj 1716 därstädes.

Gift 16 okt. 1670 med Elisabet Hentzel, f. 23 jan. 1652, d 1 sept. 1728, dotter till åldermannen Henrik Hentzel, ägare av Vikmanshyttan.

Biografi

Genom arv och köp ägare av bruken Turbo och Vikmanshyttan i Hedemora socken, spelade A., som jämväl var borgare i Hedemora, en betydande roll inom bergverksindustrin och skall även ha infört tekniska förbättringar i driften. Han bidrog till att Bispbergs gruva, som råkat i ödesmål, ånyo upptogs (1695); för bortförande av vatten byggdes där nu av Polhem en konst, som blev färdig 1698. Ett försök att upprätta ett kopparverk vid Vikmanshyttan (1693) slog ej väl ut; verket nedlades 1716 efter att endast ha avkastat 440 skeppund. Under krigen kunde A. göra kronan försträckningar. I sin hemort intog han, »Turbo-far», en mycket inflytelserik ställning. Till Hedemora kyrka testamenterade han en predikstol.

FörfattareSök i Nationella Arkivdatabasen

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Johan Angerstein, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/5837, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2023-06-03.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:5837
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Johan Angerstein, urn:sbl:5837, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2023-06-03.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se