Frågor och svar

Användarkonto

Övriga frågor


Användarkonto

Vilka tjänster får jag tillgång till genom mitt användarkonto?

Genom ett användarkonto får du tillgång till Riksarkivets digitaliserade arkiv i Digitala forskarsalen och Riksarkivets webbutik. Du får även möjlighet att göra digital beställning av arkivmaterial till vissa av Riksarkivets läsesalar. Det är kostnadsfritt att skapa ett användarkonto och att använda Riksarkivets tjänster.

Tjänsten för att göra digital beställning av arkivmaterial till vissa läsesalar är under utveckling och finns i Nationell Arkivdatabas (NAD). Mera information om tjänsten digital beställning till läsesal finns under Beställ till läsesal.

Måste jag skapa ett användarkonto för att ta del av de digitaliserade arkiven?

Det är fritt tillgängligt för alla att ta del av Riksarkivets digitaliserade arkiv med vissa begränsningar. Med anledning av dataskyddsförordningen som trädde i kraft den 25 maj 2018 har Riksarkivet vidtagit skyddsåtgärder för personuppgifter i Digitala forskarsalen. Följande gäller för publicering och visning av digitaliserade arkivhandlingar;

  • Material yngre än 70 år publiceras inte i enlighet med Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
  • För att se material som är mellan 70 och 110 år gammalt behövs ett användarkonto.
  • Material äldre än 110 år visas utan krav på inloggning.

Om en volym sträcker sig över sekretessgränsen eller innehåller senare påförda uppgifter som är sekretessbelagda, publiceras inte volymen.

Har du sedan tidigare ett användarkonto till Digitala forskarsalen eller Riksarkivets webbutik loggar du in med det kontot, du behöver inte skapa ett nytt konto för att få tillgång till Riksarkivets digitaliserade arkiv. Det är kostnadsfritt att skapa ett användarkonto och att ta del av arkivhandlingarna i Digitala forskarsalen. Användarkontot skapar du själv i Riksarkivets webbutik 

Hur skapar jag ett användarkonto?

För att skapa ett användarkonto gå till webbutiken , där väljer du Logga in  och sen Skapa ett konto. Fyll i din e-postadress och välj ett användarnamn och lösenord, klicka på Skapa konto. Bekräfta registreringen av kontot via den aktiveringslänk som skickas till den angivna e-postadressen. Du har samma användarnamn och lösenord i webbutiken som i Sök i arkiven.

Varför kan jag inte skapa ett användarkonto?

Det visas inget felmeddelande om du försöker registrera ett användarnamn och/eller en e-postadress som redan finns i systemet. Prova att ange ett annat användarnamn och/eller e-postadress för att komma vidare.

Hur loggar jag in?

Välj logga in, ange samma användarnamn och lösenord som du har i webbutiken.

Varför kan jag inte logga in?

Ange samma användarnamn och lösenord som du har i webbutiken. Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord går du till webbutiken , där väljer du Logga in och sen Glömt lösenordet? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress så skickas en återställningskod till den e-postadress som finns registrerad på kontot.

Jag har glömt mitt lösenord, hur gör jag?

Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord går du till webbutiken , där väljer du Logga in och sen Glömt lösenordet? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress så skickas en återställningskod till den e-postadress som finns registrerad på kontot.

Hur byter jag användarnamn och lösenord?

Logga in i webbutiken . Ditt användarnamn visas i uppe till höger på sidan (eller i menyn om du använder t.ex. en mobiltelefon) när du är inloggad. Klicka på användarnamnet för att komma till Mina sidor, där väljer du Mina uppgifter.


Övriga frågor

Hur hittar jag kyrkböckerna?

Gå till Digitala forskarsalen, välj fliken specialsök. Du hittar länken till kyrkoarkiv under Digitaliserade arkiv. För att gå direkt till kyrkoarkiven anger du adressen sok.riksarkivet.se/kyrkoarkiv i din webbläsare.

Varför visas inte boken, den är äldre än 70 år?

70-årsgräns gäller för publicering av digitaliserade arkivhandlingar i enlighet med Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). En volym kan innehålla senare påförda uppgifter som är sekretessbelagda eller om volymen sträcker sig över sekretessgränsen, då kan den inte publiceras.

Hur ser jag om en volym är skannad?

När du gjort en sökning och ser denna bild Symbol för digitaliserat material i träfflistan, betyder det att arkivet är helt eller delvis skannat. Du måste klicka dig ned till volymnivå för att kunna öppna och se den skannade bilden.

Varför finns det inga husförhörslängder eller församlingsböcker efter ca 1860 för Stockholms stad?

Dessa är inte skannade. Mantalslängder för Stockholms stad finns skannade från 1862–1915.