Frågor och svar

Användarkonto

Övriga frågor


Användarkonto

Måste jag skapa ett användarkonto för att ta del av de digitaliserade arkiven?

Det är fritt tillgängligt för alla att ta del av Riksarkivets digitaliserade arkiv utan krav på att skapa ett användarkonto. För att ta del av digitaliserat material yngre än 110 år behöver du ett användarkonto hos Riksarkivet. Det ger dig även tillgång att se vilka volymer som du senast har öppnat. Du ansöker om användarkonto genom att fylla i ett ansökningsformulär i webbutiken 

Hur skapar jag ett användarkonto?

För att skapa ett användarkonto gå till webbutiken , där väljer du Logga in i sidhuvudet och sen Skapa ett konto. Fyll i din e-postadress och välj ett användarnamn och lösenord, klicka på Skapa konto. Bekräfta registreringen av kontot via den aktiveringslänk som skickas till den angivna e-postdressen. Du har samma användarnamn och lösenord i webbutiken som i Sök i arkiven.

Hur loggar jag in?

Välj logga in i sidhuvudet, ange samma användarnamn och lösenord som du har i webbutiken.

Varför kan jag inte logga in?

Ange samma användarnamn och lösenord som du har i webbutiken. Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord går du till webbutiken , där väljer du Logga in i sidhuvudet och sen Glömt lösenordet? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress så skickas en återställningskod till den e-postadress som finns registrerad på kontot.

Jag har glömt mitt lösenord, hur gör jag?

Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord går du till webbutiken , där väljer du Logga in i sidhuvudet och sen Glömt lösenordet? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress så skickas en återställningskod till den e-postadress som finns registrerad på kontot.

Hur byter jag användarnamn och lösenord?

Logga in i webbutiken  via länken i webbutikens sidhuvud. Ditt användarnamn visas i sidhuvudet när du är inloggad. Klicka på användarnamnet för att komma till Mina sidor, där väljer du Mina uppgifter.


Övriga frågor

Hur hittar jag kyrkböckerna?

Gå till Digitala forskarsalen, välj fliken specialsök. Du hittar länken till kyrkoarkiv under Digitaliserade arkiv. För att gå direkt till kyrkoarkiven anger du adressen sok.riksarkivet.se/kyrkoarkiv i din webbläsare.

Varför visas inte boken, den är äldre än 70 år?

70-årsgräns gäller för publicering av digitaliserade arkivhandlingar i enlighet med Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). En volym kan innehålla senare påförda uppgifter som är sekretessbelagda eller om volymen sträcker sig över sekretessgränsen, då kan den inte publiceras.

Hur ser jag om en volym är skannad?

När du gjort en sökning och ser denna bild Symbol för digitaliserat material i träfflistan, betyder det att arkivet är helt eller delvis skannat. Du måste klicka dig ned till volymnivå för att kunna öppna och se den skannade bilden.

Varför finns det inga husförhörslängder eller församlingsböcker efter ca 1860 för Stockholms stad?

Dessa är inte skannade. Mantalslängder för Stockholms stad finns skannade från 1862–1915.