Tandläkarnas arbetstid 1970
Lade tandläkarna i sjuttiotalets Västerbotten mer tid på rotfyllningar jämfört med de i Malmö? Som en del av arbetet med 1970 års utredning om tandvårdsförsäkring, genomfördes en arbetstidsundersökning bland tandläkare i landet. Syftet med undersökningen var att kartlägga tandläkarnas arbetstid vad gällde olika typer av behandlingar, men också övrigt arbete på tandläkarmottagningen. Denna informationsmängd levererades till Riksarkivet på magnetband redan 1972 och var den tolfte digitala arkivleveransen Riksarkivet tog emot.
Datamängd: Arbetstidsundersökning
Tid: 1970
Ladda ner: Csv, Excel
Information: Postbeskrivning och ytterligare information
Licens: CC0
Publicerad: 2020-06-12
Uppdaterad: –
Under 1969 fördes diskussioner om lämplig undersökningsmetod och i början av 1970 hade en undersökningsmodell tagits fram. Med hjälp av det så kallade "frekvensorsystemet" skulle olika behandlingstyper inom tandvården, samt genomsnittstider för dem, kartläggas. För att mäta tidfördelningen delades tandläkarnas arbete in i mindre enheter, huvudgrupper och undergrupper. En provundersökning genomfördes under mars och april 1970 i Stockholm och efter att undersökningens metod och målsättning diskuterats i utredningens expertgrupp, påbörjades den skarpa undersökningen. Undersökningen var inte rikstäckande utan begränsades till Stockholms, Östergötlands, Kronobergs, Kopparbergs, Västerbottens och Malmöhus län med Malmö stad.
Frekvensorn och hålkort
Rent konkret gick undersökningen till så att tandläkarna utrustades med en mätapparat (Frekvensor) och med hjälp av denna registrerade arbetstidens fördelning under arbetets gång. Hålkortstekniken möjliggjorde dessutom att det vid undersökningen gick att dela upp tandläkararbetet i upp till 168 olika koder, väldigt detaljerat alltså. Den övervägande delen av tandläkarna i landet var vid tiden sysselsatta med allmäntandvård, antingen som privatpraktiserande tandläkare eller som tjänstetandläkare. De ägnade ungefär hälften av sin arbetsdag åt behandling av barn och resten av tiden åt vuxna patienter.
Tidkort över en tandläkares arbetstid.
Allmän tandvårdsförsäkring i Sverige?
Den stora utredningen, i vilken denna informationsmängd var en del, syftade till att utreda förutsättningarna för en allmän tandvårdsförsäkring i Sverige. Utredningens arbete presenteras i SOU 1972:81. Mer om förutsättningarna för undersökningen vad gäller t.ex. urval, population och genomförande, finns i dokumentationen samt i arkivet efter 1970 års utredning om tandvårdsförsäkring, bevarat i Riksarkivet
Arkivinformation Arkiv: 1970 års utredning om tandvårdsförsäkring
Serie i NAD: SE/RA/322594/F/F 1
Länk i NAD: https://sok.riksarkivet.se/arkiv/zNd97M63W231KpvtSS5G34