Sök i arkiven
Genvägar MENY

Postbeskrivning för tabellen Frekvensundersoekning_A
Fält Fältbeskrivning Främmande nyckelkoppling Kommentar
PERIODMätperiod, anges i 1 eller 2. Den fem veckor långa undersökningen delades in i två lika långa perioder. Är värdet "1" visar posten resultatet från den första perioden av undersökningen. Är värdet 2 visar det då mätperiod 2.
PAT_TYPAnges i V eller B, anger patienttyp, Vuxen (V) eller Barn (B).
TANDLAEKAR_NRTandläkarens nummer i undersökningen.Tandläkarnummer bestående av fem stycken siffror. Första siffran visar om det är privattandvård (1) eller folktandvård (2). Den andra siffran visar åldersklass och siffran representerar födelsedecennium. "0" är lika med född på 00 talet (mellan år 1900 och 1910), "1" är lika med född på 10-talet osv. Här finns även en viss mängd "9" angivet, dock inte i så stor utsträckning. Det skulle kunna vara 1890-talet. Den tredje siffran anger region (1=Stockholms län, 2=Östergötlands län 3=Kronobergs län, 4=Malmö stad och Malmöhus län, 5=Kopparbergs län, 6=Västerbottens län, 9=oklart). De två återstående siffrorna utgör en löpande numrering av tandläkarna inom varje region.
HUVUDGRPHuvudgrupp av behandlingstyphuvudgrupp_ undergrupp. HUVUDGRP_NRMomenten i tandläkarnas arbete har delats in i huvudgrupper och undergrupper. För barntandvård i folktandvården har grupperna 9 och 10 ersatts med för barntandvård egna grupper, se separat kodschema (huvudgrupp_undergrupp_barntandvaard)
UNDERGRPUndergrupp av behandlingstyphuvudgrupp_ undergrupp. UNDERGRP_NRMomenten i tandläkarnas arbete har delats in i huvudgrupper och undergrupper. För barntandvård i folktandvården har grupperna 9 och 10 ersatts med för barntandvård egna grupper, se separat kodschema (huvudgrupp_undergrupp_barntandvaard)
ANTALBehandling utförd på antal ytor/tänder osv.I behandlingstyper där det kan röra sig om fler tänder eller ytor anges detta antal på patientkortet. Detta fält anger hur många ytor/tänder som behandlats inom behandlingstypen för denna läkare.
ANTAL_MARKAntal markeringar. Om det t.ex. står 16 i detta fält och 88 i fältet "ANTAL" så betyder det att typen av behandling utförts 88 gånger i 16 olika fall. I sexton fall har detta markerats på patientkortet.På hur många patienter har behandlingen utförts. Står det t.ex. 48 här och 12 i fältet ANTAL så har behandling skett på 48 ytor/tänder i 12 patienters munnar.
ANTAL_BESOEKAntal patientbesök där den specifika behandlingen utförts av denna tandläkare.
ANTAL_PATAntal patienter som fått behandlingen.
TIDTotal tidDetta fält är oftast tomt och det är svårt att tolka varför.
TID_ANTTID dividerat med ANTAL
TID_MARKTID dividerat med MARK
TID_BESOEKTID dividerat med BESOEK
TID_PATTID dividerat med PAT
Postbeskrivning för tabellen huvudgrupp_undergrupp
Fält Fältbeskrivning Kommentar
HUVUDGRP_NRHuvudgruppens sifferkod
UNDERGRP_NRUndergruppens sifferkod
HUVUDGRPkodförklaring huvudgrupp av behandlingstyp
UNDERGRPkodförklaring undergrupp av behandlingstyp
ANGEAntal förekomsterFör vissa behandlingstyper skulle tandläkaren ange antal tänder, ytor etc. I fältet ANGE anges hur detta skulle markeras av tandläkaren.
ANMAERKNINGARAnmärkningarEventuell uttrycklig förklaring av behandlingsmomentet
Postbeskrivning för tabellen huvudgrupp_undergrupp_barntandvaard
Fält Fältbeskrivning Kommentar
HUVUDGRP_NRHuvudgruppens sifferkodFör barntandvård i folktandvården ersattes huvudgrupperna 9 och 10 i kodschemat "huvudgrupp_undergrupp" med egna grupper
UNDERGRP_NRUndergruppens sifferkodFör barntandvård i folktandvården ersattes huvudgrupperna 9 och 10 i kodschemat "huvudgrupp_undergrupp" med egna grupper
HUVUDGRPKodförklaring huvudgrupp av behandlingstyp, barntandvård
UNDERGRPKodförklaring undergrupp av behandlingstyp, barntandvård
ANGEAntal förekomsterFör vissa behandlingstyper skulle tandläkaren ange antal tänder, ytor etc. I fältet ANGE anges hur detta skulle markeras av tandläkaren.
ANMAERKNINGARAnmärkningarEventuell uttrycklig förklaring av behandlingsmomentet

Frekvensundersökning från 1970 års utredning om tandvårdsförsäkring

Inom ramen för 1970 års utredning om tandvårdsförsäkring genomfördes en undersökning av tandläkarnas arbetstid. Målet var att få uppgifter om fördelningen av tandläkarnas arbetstid vad gäller olika typer av patientbehandlingar samt övrigt arbete i tandläkarpraktiken. Undersökningen genomfördes rent praktiskt av Socialstyrelsen i samarbete med Tandläkarförbundet. För att mäta tidsfördelningen delades tandläkarnas praktikarbete in i mindre enheter, huvudgrupper och undergrupper.

Detta är en av Riksarkivets tidigaste leveranser av data och de levererade filernas innehåll var väldigt dåligt dokumenterat. Det fanns heller ingen som helst postbeskrivning för data som fanns på magnetbandet. Men med hjälp av den dokumentation som påträffades i arkivet, utdatalistor, hålkort samt i viss mån patientkort har tolkningar av data kunnat göras. Ett problem med att tolka data på det band data låg på vid leverans till Riksarkivet var att de ursprungliga data‐utlistor som finns har mer information (t.ex. patientålder, patientkategori indelat i revisionspatienter, saneringspatienter, akutpatienter samt barnpatienter) än data som verkligen finns på magnetbandet och dessvärre finns inte dessa ytterligare uppgifter i denna nedladdningsbara datamängd.

Kodnycklar och övrig information

Huvudgrp

Huvudgrupp av den behandlingstyp tandläkaren gjort (se huvudgrupp_undergrupp.kod). För att mäta tandläkarnas tid för olika moment delades verksamheten in i 12 huvudgrupper med tillhörande undergrupper. "00", "70" och "13" är felinmatningar, tillåtna värden är 01–12. För barntandvård i folktandvården har huvud‐ och undergrupperna 09 och 10 ersatts med för barntandvården egna grupper (se huvudgrupp_undergrupp_barntandvaard.kod).

Undergrp

Här utläses undergrupp till huvudgruppen för behandling. De första två siffrorna anger huvudgrupp och de två efterföljande en av de uppemot 13 st undergrupperna, på så sätt ser man vilken typ av behandling som utförts. Se även dokumentation. För barntandvård i folktandvården har huvud- och undergrupperna 09 och 10 ersatts med för barntandvården egna grupper.

Antal

Antal behandlade tänder/ytor i behandlingstypen för tandläkaren. Enligt kodschemat skall tandläkaren för vissa behandlingar ange antal tänder/ytor osv. man har utfört behandlingen på. I fältet framgår alltså hur många tänder/ytor osv. som behandlats sammanlagt inom den specifika behandlingstypen (huvudgrupp+undergrupp) för tandläkaren.

Antal_mark

Antal markeringar. Om det exempelvis står 16 i detta fält och 88 i fältet "ANTAL" så betyder det att typen av behandling utförts på 88 tänder/ytor osv. i 16 olika fall. I sexton fall har detta markerats på patientkortet.

Mer om förutsättning för undersökningen, till exemel urval, population och genomförande, finns i dokumentationen samt i arkivet efter 1970 års utredning om tandvårdsförsäkring, bevarat på Riksarkivet. Utredningens arbete presenteras i SOU 1972:81.