1995
Februari
10 februari
- Sjöfartsverket redovisar sitt uppdrag angående övertäckning och föreslår en skalkonstruktion av betong.
23 februari
- Avtal om gravfrid tecknas mellan Estland, Finland och Sverige.
Mars
2 mars
-
Sjöfartsverket får Regeringens uppdrag
att upphandla och låta genomföra en övertäckning av M/S Estonia. Kontraktet går till ett konsortium lett av NCC. Sverige står för hela kostnaden som beräknats till 352 milj kronor.
-
Sjöfartsverket får Regeringens uppdrag
att i samråd med Kustbevakningen komma överens med finsk myndighet om åtgärder för att omhänderta den eldningsolja och dieselolja som finns ombord på M/S Estonia.
-
Förra regeringsrådet Magnus Sjöberg lämnar rapport till Regeringen
där han kartlagt rapporteringsrutiner och vissa andra frågor som rör sjösäkerhetsarbetet inom Sjöfartsinspektionen. Rapporten påtalar brister i Sjöfartsverkets organisation.
Läs mer om sjösäkerhet här.
30 mars
-
Regeringen uppdrar till Statens konstråd att anlägga en minnesvård på Djurgården i Stockholm.
Skissförslag ska tas in från fem olika konstnärer. 5 miljoner kronor anslås till projektet.
Läs mer om denna och andra minnesvårdar här.
April
7 april
- Den för Estland, Finland och Sverige gemensamma haverikommissionen (JAIC) presenterar sin delrapport om tekniska frågor.
Läs JAIC:s tekniska delrapport på svenska.
Läs JAIC:s tekniska delrapport på engelska.
24 april
- Rikspolisstyrelsen presenterar sin rapport 1995:8 ”Estonia-studien”.
27 april
- Regeringen lämnar Magnus Sjöbergs rapport till Sjöfartsverket och ger verket i uppdrag att redovisa vilka åtgärder från verkets sida som rapporten föranleder.
28 april
- Sjöfartsverket redovisar till Regeringen vilka åtgärder som vidtagits för att skydda vrakplatsen samt genomföra en oljesanering.
Maj
24 maj
- Sjöfartsverket får Regeringens uppdrag att ombesörja bevakning av förlisningsplatsen. Isbrytaren Atle skickas till haveriplatsen.
Juni
1 juni
- Riksdagen godkänner överenskommelsen om gravfrid som slöts med Estland och Finland den 23 februari.
- Svenska kyrkan presenterar sin redovisning
”Svenska kyrkan och Estonia-katastrofen”.
- En anhörig till en av de omkomna har lejt båt och dykare för att innan lagen om gravfrid träder i kraft försöka bärga sin hustru som omkom vid katastrofen. Bärgningsförsöket avbryts på grund av att isbrytaren Ale stör verksamheten. Ale har till uppgift att bevaka haveriplatsen.
Läs incidentrapport från Ale.
Juli
1 juli
- Lagen om gravfrid för Estonias haveriplats träder i kraft (SFS 1995:732).
September
21 september
- Regeringen beslutar att inte vidta några åtgärder med anledning av skrivelse från SEA (Stiftelsen Estoniaoffer och anhöriga). SEA vill ingå avtal om bärgning av fartyget i händelse av att det inte kan skyddas mot plundring och skändning.
28 september
- På årsdagen av Estoniakatastrofen genomförs en rad minneshögtidligheter i Sverige och Estland, bland annat i kyrkans regi. I Tallinn samlas tusentals människor vid ett minneskors som rests för att hedra dem som omkom vid M/S Estonias förlisning.