bild
Arkiv

Nachmansonska stiftelsen

Judiska (Mosaiska) församlingen i Stockholm

Basic data

Reference codeSE/RA/730128/04/03
Link to archive recordhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/By8lSPfKwmZ0vG1eMvy08B
Extra ID04
Extent
19 Volymer  (-)
1.3 Hyllmeter  (-)
Date
19131972(Tidsomfång)
19261972(Huvudsaklig tid)
Terms and conditionsJa
Permission byDeponenten
Notes on terms and conditionsArkivet är tillståndsbelagt, med följande undantag: protokollen i digital form t.o.m. 1840 (ca.) och kyrkböckerna på mikrokort och i digital form t.o.m 1920 (ca.) är tillgängliga utan tillstånd. Död- och begravningsböckerna på mikrokort och i digital form är tillgängliga utan tillstånd t.o.m. 1929 (ca.).

Tillstånd att ta del av arkivet beviljas av generalsekreteraren på Judiska församlingen i Stockholm. Tillståndsblanketter finns på Judiska församlingens i Stockholm hemsida: https://jfst.se/fler-tjanster/ovriga-tjanster/slakt-och-personforskning/

Tillståndsansökan skickas till Riksarkivet i god tid innan forskningen vid Riksarkivet ska påbörjas. Riksarkivet kontrollerar ansökan och begär vid behov in kompletterande uppgifter eller bilagor. Riksarkivet skickar därefter ansökan vidare till Judiska Församlingen i Stockholm. Efter beslut skickar Judiska församlingen tillståndet till Riksarkivet med kopia till sökande.

Om forskningen omfattar handlingar yngre än 90 år rörande enskilds personliga förhållanden ska förbehåll skrivas under innan forskning påbörjas vid Riksarkivet.

Utöver vad som står i församlingens tillstånd, gör Riksarkivet en särskild granskning om efterfrågat material är av så integritetskänsligt natur att det inte kan lämnas ut.

För att ta del av särskilt integritetskänsliga handlingar krävs speciellt tillstånd att se dylika handlingar. Vilka handlingar som är särskilt integritetskänsliga framgår i vissa fall av arkivförteckningen (tillståndspärmen i forskarexpeditionen), men en granskning av volymerna görs alltid innan utlån.

Riksarkivet kan även besluta att handlingar inte får reproduceras om de är av särskilt integritetskänslig natur eller omfattas av upphovsrätt.
Finding aid
Arkivförteckning (godkänd)
Archive institutionRiksarkivet i Stockholm/Täby (depå: Arninge)
Record creator / Origination
Nachmansonska stiftelsen (1912)
Kategori: Förening

Content

Scope and contentArkivhandlingarna består i huvudsak av protokoll med bilagor, ansökningar till barnkrubban och sommarkolonin, korrespondens och handlingar samt räkenskapshandlingar.
System of arrangementArkivet är ordnat enligt allmänna arkivschemat.
Archival historyNachmansonska stiftelsens arkiv ingår som ett delarkiv i Judiska församlingens i Stockholm arkiv, som deponerades hos Riksarkivet 1983, med flera tilläggsleveranser senare.
Introduction (older form)Nachmansonska stiftelsen tillkom genom en donation av Abraham Nachmansson till Mosaiska församlingen i Stockholm i april 1912. Donationen på 25 000 kronor skulle förvaltas som en särskild fond, Nachmansonska stiftelsen, och räntan skulle användas till att underhålla den barnkrubba och sommarkoloni som donatorn grundat och förvaltat. Efter att Abraham Nachmansson avled i september 1912 övertog Mosaiska församlingen, på framställning av sterbhuset, vården och ansvaret för barnkrubban och sommarkolonin. Fr.o.m. 1928 utökades stiftelsens verksamhet till att även omfatta ett judiskt barnhem, som var beläget i samma lokal som barnkrubban, på Götgatan 57. Sommarkolonin Skogshyddan var belägen i Bålsta, Kallmar socken, Håbo kommun. År 1927 utökades stiftelsen med Nachmansonska stiftelsens studiefond samt Nachmansonska stiftelsens understödsfond genom donationer av Joseph Nachmanson samt hans sterbhus.

Barnhemmet upphörde med sin verksamhet 1947, medan barnkrubban upphörde med sin verksamhet i mitten av 1960-talet. Sommarkolonin fortsatte med sin verksamhet, men var 1968 tvungen att förflytta verksamheten till församlingens sommarkoloni Glämsta p.g.a. bristfälliga vatten- och avloppssystem samt även i övrigt oändamålsenliga utrymmen. Nachmansonska stiftelsen sorterade under Fattigvårdsnämnden med efterträdare.

Arkivhandlingarna består i huvudsak av protokoll med bilagor, ansökningar till barnkrubban och sommarkolonin, korrespondens samt räkenskapshandlingar. Eftersom Nachmansonska stiftelsen sorterade under Fattigvårdsnämnden finns handlingar rörande stiftelsens verksamhet även i Fattigvårdsnämndens arkiv (730128/03/03) och i Huvudarkivet (730128/01). I Huvudarkivet se volymerna F 23:10, F 18 b:2 och räkenskapshandlingarna.


Mikaela Nybohm

Topics

Topic, object
Judiska barn (Svenska ämnesord)

Accessibility

DepositionJa

References

Related archival units
Se även: (SE/RA/730128/01/F/F 18/F 18 b/2)

Control

SourceLeveransreversal
Source year2002
Archivist's noteDnr 256-2002/1270 m.fl.



Created06/08/2002 00:00:00
Amended31/05/2023 15:45:43

News

10 April 2024
Genväg till namnen bakom pseudonymerna i svensk dagspress
(In Swedish)
Bang, Red Top och Kar de Mumma har gått till hist...


07 March 2024
1930 års folkräkning uppdaterad
(In Swedish)
Folkräkningsdatabasen har uppdaterats med 143 647...


Previous news (In Swedish)