Indexera och registrera

I samarbete med våra användare förbättrar vi sökvägarna genom att skapa nya index och register till de digitaliserade arkiven. Det gör det möjligt för användarna att dels få fler träffar när de söker och dels att de lättare kan bläddra till bestämda sidor i de digitala volymerna.

Vill du hjälpa oss att förbättra sökvägarna?

Riksarkivet har utvecklat ett verktyg för att indexera de digitala volymerna direkt via Internet. Att materialet är indexerat innebär att man enkelt kan navigera till en bestämd sida i volymen istället för att bläddra sida för sida.

Är du intresserad att hjälpa till med indexering kan du anmäla ditt intresse genom att registrera dig.

Registrera dig

Pågående indexeringsprojekt

Pågående registreringsprojekt

Folkräkning

Externa enheter

Som en del i projektet ALU 1000, startade Riksarkivet 1994 arbetsplatser på olika ställen runt om i landet, målet var att skapa 1000 arbetstillfällen. Arbetstillfällena har som mest varit uppe i ca 600–700 fördelat på ca 50 enheter. Totalt är det idag ca 100 personer fördelat på de olika enheterna. Riksarkivet samarbetar även med enskilda volontärer (användare som sitter och bidrar med insatser hemifrån) runt om i landet. Enheterna har sedan 1994 bland annat arbetat med att registrera Folkräkningar och fyllt på innehållet i Folkräkningsdatabasen.

Sedan 2004 har enheter och frivilliga haft möjlighet att via internet samverkat kring att skapa index till de digitaliserade arkiven i syfte att öka sökbarheten och användningen. Material som indexerats är bland annat kyrkoarkiv, mantalslängder och militärt material.

De externa enheterna finns för närvarande i; Arvika, Bollnäs, Halmstad, Karlstad, Katrineholm, Motala, Ramsele, Ronneby, Sollefteå, Strömsund, Umeå och Varberg.