bild
Arkiv

Tyresö kyrkoarkiv


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/1577
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/dtFbH48DP4YiaSrjuKRxB1
Omfång
99,15 Hyllmeter 
VillkorDelvis
VillkorsanmVissa handlingar i arkivet kan omfattas av sekretess. En sekretessprövning ska göras innan handlingar kan lämnas ut.
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)
Arkivbildare/upphov
Tyresö församling
Kategori: Statlig myndighet. Församlingar inom statskyrkan

Innehåll

Ordning & strukturFörteckning: SSA 1577











Förteckning

över

Tyresö församlings kyrkoarkiv
ArkivhistorikTYRESÖ KYRKOARKIV

Historik:
Tyresö församling bildades 1634 av delar av Botkyrka och Österhaninge församling. År 1677 bröts Dalarö församling ut och ingick tillsammans med Tyresö i ett s.k. patronellt pastorat (betyder att ägaren till Tyresö slott hade rätt att tillsätta präster i församlingen).

Tyresö kyrka uppfördes mellan åren 1638-1640 av slottsherren Gabriel Oxenstierna. Den har bevarats i sitt ursprungliga skick (bortsätt från en förkortning av tornspiran efter en brand 1740) och används i dag som församlingskyrka.

År 1923 avskaffades patronatsrätten av regeringen och Dalarö blev en självständig församling. Samtidigt delades Tyresö-delen av det gamla pastoratet upp i två nya församlingar: Saltsjöbaden och Tyresö. Dessa församlingar bildade pastoratet Saltsjöbaden-Tyresö som upplöstes 1944. Tyresö församling har sedan dess varit ett enförsamlingspastorat.

Under senare delen av 1900-talet ökade folkmängden i området snabbt och nya församlingskyrkor byggdes i Trollbäcken och Bollmora centrum som komplement till den gamla kyrkan ute vid slottet.

Organisation:
Tyresö församling är som nämnt ett enförsamlingspastorat. Den tillhör Södertörns kontrakt tillsammans med församlingarna Dalarö-Ornö-Utö, Österhaninge-Muskö och Västerhaninge. Beslutande organ var 1999-12-31 kyrkofullmäktige, kyrkorådet (ej direktval i Tyresö) och kyrkogårds- och fastighetsnämnden. T.o.m. 1992 fanns det också ett arbetsutskott (nedlagt i årsskiftet 1991/1992).

Arbetsuppgifter och viktigare handlingar:
Främjandet av kyrkans gudstjänstliv, undervisning, diakoni och evangelisation.
Dessa verksamheter avsätter handlingar som församlingsregister, ministerialböcker (dop, vigslar, konfirmationer och begravningar), kollektböcker, kyrkokommunala protokoll, församlingsblad, verksamhetsberättelser, kyrkostatistik m.m.

Förvärv och underhåll av byggnader och lösegendom för kyrkligt ändamål. Dessa verksamheter avsätter handlingar som kyrkokommunala protokoll, dossierer av diarieförda handlingar, inventarieböcker.
Anläggning och underhåll av begravningsplatser. Dessa verksamheter avsätter handlingar som kyrkokommunala protokoll, gravböcker, dossierer av diarieförda handlingar, ritningar m.m.

Personal- och ekonomiadministration. Dessa verksamheter avsätter handlingar som personaldossier, räkenskaper, kyrkokommunala protokoll m.m.
Församlingens personaladministration sköttes i slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet av Tyresö kommun.

Datasystem:
Församlingen använde på 1990-talet dessa dataprogram i Meny Spar:
Diarieföring fr.o.m. 1990.
Bokföring fr.o.m. 1990 (kund- och leverantörsresekontra och redovisning).
Löneadministration fr.o.m. 1990.
Kyrkobokföringen fr.o.m. 1991-07-01 (församlings- och verksamhetsregister och ministerialböcker för dop, konfirmation, vigsel och begravning).
Gravplatsadministration fr.o.m. 1998 (gravrätter, gravsättningar och skötsel) i GRAV.

Församlingens fastighetsförvaltning:
Bollmoradalens församlingscentrum invigdes år 1973. Kyrksalen i centret brann ned 1988 och byggdes upp ett år senare med repliker.
Den nya församlingsgården i Trollbäcken invigdes år 1992. Tidigare hade vandringskyrkan ”Den Gode herdens kyrka” använts (stod först i Lindalen men flyttades senare till Trollbäcken). Denna byggnad revs när den nya kyrkan på platsen stod färdig.
Kyrkogården i Bollmora anlades 1930-talet och begravningsplatsen vid Tyresö kyrka stod klar 1995.

Arkivbestånd och arkivförteckningar:
Tyresö församlings kyrkoarkiv innehåller handlingar från åren 1634-1999. På 1960-talet levererades handlingar fram till omkring 1850 enligt 100-årsreglen i arkivstadgan till landsarkivet (på den tiden Uppsala som 1994 lämnades över handlingarna till Stockholms stadsarkiv). Arkivet innehåller enstaka handlingar som bildats före år 1634 men arkivbildaren konstituerades inte förrän detta år. Arkivet innehåller inga handlingar från andra myndigheter. Däremot finns handlingar från frivilliga organisationer såsom syförening och kyrkobröder. En stiftelse har varit verksam med anknytning till församlingen: Stiftelsen Kumla församlingshem.

En arkivförteckning i arkivet från 1935 visar strukturen i kyrkoarkivet före leveransen på 1960-talet. Efter att handlingarna skickats iväg lades en ny förteckning upp (1968) med ytterligare underindelningar av en del serier. Inför leveransen till Stockholms stadsarkiv 2007 gjordes en ny reviderad förteckning av projektanställd arkivarie som skiljer sig en del från den föregående. Det motiverades bl.a. av att de nya serierna behövde integreras med de gamla till obrutna sviter. I samråd med arkivmyndigheten gjordes också en omfördelning av en del äldre räkenskapsvolymer.

Sökingångar:
Att allmänt diarium som också omfattar kyrkogårds- och fastighetsnämndens diariehandlingar och ett diarium för folk- och kyrkobokföringsärenden.
Register över gravsatta i personnummerordning t.o.m. 1999 (serie O I e).

Sökingångar till kyrkobokföringen:
Register till H-bilagor (i arkivförteckningen från 1968).
Register i personnummerordning till ministerialböcker (serie C X, D X, E X, F X).

Gallring:
Gallring har skett enligt Riksarkivets direktiv. Verifikationer, lönespecifikationer och övriga handlingar där gallringsfristen inte har gått ut är kvar i församlingen. Inga gallringsbara handlingar har levererats med undantag för H-serien, bilagorna till ministerialböckerna. Denna serie är endast inventerad och kommer att ordnas och slutförtecknas senare.

Sekretess:
Folk- och kyrkobokföringshandlingar omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (OSL) 22:1-2. Vilket innebär att handlingar som är yngre än 70 år inte lämnas ut utan sekretessbedömning. I de fall övriga serier omfattas av sekretess anges detta i anmärkningskolumnen för serien eller den volym det gäller.
Uppgifter ur personaladministrativa handlingar i vissa fall (OSL) 39:1-2

Inga sekretessbelagda handlingar rörande fonder finns i arkivet.


1999-12-31 skildes Svenska kyrkan från Staten och detta innebar att hela arkivet måste avslutas och nybildas fr.o.m. 2000-01-01.


Kompletterad av arkivarie Antoinette Ekberg, Stockholms stadsarkiv 2022-02-07

Ämnesord

Ämnesord, ort
Tyresö församling

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Senast ändrad2022-12-22 07:46:23