bild
Arkiv

Sidsjöns sjukhus. Intendentens arkiv


SIDSJÖNS SJUKHUS. INTENDENTEN (1941-1966)

Enligt sinnessjuklagen (1929:321) skulle vård av sinnessjuka ske på särskild anstalt som drevs av staten under överinseende av Medicinalstyrelsen. Sådana anstalter kallades fram till 1958 för sinnessjukhus och därefter för mentalsjukhus. Sidsjöns sjukhus strax utanför Sundsvall invigdes år 1943 och ansågs då vara ett föredömme för den psykiatriska vården.

De byggnader som utgjorde hela sjukhuskomplexet var nio paviljonger och ett par mindre byggnader för sjukhusets administration. Det fanns fyra paviljoner vardera för manliga respektive kvinnliga patienter, avdelningarna M och K, och en paviljong för kriminalpatienter, specialavdelningen. Indelningen av patienter i olika paviljonger avspeglade hur verksamheten var organiserad vid Sidsjöns sjukhus.

Sinnessjuklagen innehåller allmänna bestämmelser om sinnessjukvård samt bestämmelser om intagning på mentalsjukhus, om utskrivning från mentalsjukhus och om vård på mentalsjukhus. Vid sidan om sinnesjuklagen finns stadgan (1929:328) angående sinnessjukvården i riket som innehåller närmare bestämmelser om hur verksamheten skulle bedrivas.

Enligt stadgan om sinnessjukvården skulle det vid varje mentalsjukhus finnas en syssloman, från 1947 titulerad intendent, med en stab av kontorspersonal bestående av bokhållare, kassör samt kameral-, kansli- och kontorsbiträden. Intendenten skulle under direktionens och sjukhuschefens överinseende handha sjukhusets ekonomiska förvaltning och därmed sammanhängande angelägenheter. I denna roll ledde och övervakade intendenten kontors- och ekonomipersonalens arbete. Till intendentens uppgifter hörde också att ansvara för inköp av förnödenheter för sjukhusets räkning och att administrera uppbörden av patientavgifter. Intendenten ansvarade för att liggare och register över sjukhusets räkenskaper samt över dess personal upprättades och fördes.

Då lagen (1966:293) om beredande av sluten psykiatrisk vård trädde i kraft den 1 januari 1967 överfördes samtliga mentalsjukhus till landstingskommunalt huvudmannaskap. Förändringen innebar att Västernorrlands läns landsting blev huvudman för verksamheten vid Sidsjöns sjukhus som organisatoriskt uppgick i Sundsvalls sjukhus. Samtidigt ändrades namnen på avdelningarna till Klinik I, Klinik II och Klinik III (specialavdelningen).

Arkivet är i huvudsak förtecknat i enlighet med den förteckningsplan för arkiven vid statens sinnessjukhus som fastställdes den 7 februari 1958.


Källor:
Mikael Eivergård och Lars Eric Jönsson, Sidsjöns sjukhus (1993)
Beata Losman, Svensk förvaltningshistorik, NAD
Kungliga Medicinalstyrelsens samling av författningar och cirkulär 1958:94
Kungliga Medicinalstyrelsen cirkulär den 14 oktober 1966
Svensk författningssamling (SFS)

 Serier (7 st)