bild
Arkiv

Teodor Lindbloms i Karlskrona arkiv


Grunddata

ReferenskodSE/LLA/30862
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/r4ojDzEFtQ3Gcw6HdNZBI3
Omfång
15 Hyllmeter 
182 Volymer  (-)
Datering
18401972(Tidsomfång)
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd): Arkivförteckning 2000, Suzanne Forsberg
ArkivinstitutionRiksarkivet i Lund (depå: Arkivcentrum Syd)
Arkivbildare/upphov
Lindblom, Teodor
Alternativa namn: Teodor Lindbloms agenturaffär
Alternativa namn: Lindbloms assuranskontor
Kategori: Person (släkt). Politiker
Kategori: Person (släkt). Livsmedels-, dryckesvaru- och tobaksindustri
Kategori: Person (släkt). Handel
 
Karlskrona barnhem för flickor
Kategori: Förening. Övriga föreningar (Barnhem)

Innehåll

Ordning & strukturArkivnr LLA/30862

Förteckning









Förteckning

över

Teodor Lindbloms i Karlskrona arkiv





































Förteckningen upprättad 2000
av Suzanne Forsberg.
Allmän anmärkningInnehåller sjöassuransarkivalier, handlingar ang. mässa i Karlskrona m.m.
Inledning (äldre form)Historik

Teodor Lindblom var aktiv under första hälften av 1900-talet. Han var grosshandlare, försäkringsagent och politiker. Huvuddelen av hans aktiva gärning rymmes under 1910- till 1950-talen.

Teodor Lindblom kom att arbeta som försäkringsagent på 1910-talet. Hans inriktning låg på försäkringar för transporter samt brand- och livförsäkringar. Den kund som framstår som störst i arkivmaterialet är Brand- och lifförsäkringsaktiebolaget Skåne. Den sistnämnde, som hade sitt säte i Malmö, gick under mitten av 1940-talet samman med Försäkringsaktiebolaget Malmö och bildade Försäkringsaktiebolaget Skåne - Malmö.
En annan stor kund var Thulebolagen, ett bolag som bildats av Sjöförsäkringsaktiebolaget Gauthiod, Försäkringsaktiebolaget Nordisk Yachtassurans och Brand- och Olycksfallsförsäkringsaktiebolaget Skandinavien med flera försäkringsbolag. Teodor Lindbloms agenturaffär låg på Landbrogatan 13 i Karlskrona. Lindbloms assuranskontor efterträdde Lindbloms argenturaffär. När Teodor Lindblom drog sig tillbaka tog Sven R Lindblom över assuranskontoret och fortsatte samarbetet med Malmö - Skåne.

Som grosshandlare var Teodor Lindblom kopplad till Blekinge läns lantmannaförening. Förutom matvaror sålde han även syror och kemikalier. Dessa köpte han företrädesvis hos Alfred Benzon & Co i Malmö.

Teodor Lindblom var som politiker mycket intresserad av sociala frågor. Under 1920-talet satt han i Karlskrona stads drätselkammare och i fattigvårdstyrelsen i samma stad. Han kandiderade för "De frisinnade" i landstingsvalet 1931.
Han tog del av styret av barnkolonierna i Sillhövda, Blåningsmåla, Stickelboda och Möllekulla. Han arbetade även med Karlskronas barnhem för flickor.

I Teodor Lindbloms politiska gärning ingick även hans engagemang i Nationalföreningen mot emigrationen. I denna förening, som arbetade för att svenskar skulle återvända från USA, var han verksam under 1910- och 1920-talen.


Arkivet

Arkivet räddades under dramatiska former undan förstöring någon gång på 1980-talet av Kjell-Ove Persson och Rolf Johansson.

När jag började att arbeta med Teodor Lindbloms efterlämnade handlingar upptog de 19 hyllmeter och flertalet av handlingarna förvarades löst, i kuvert eller i buntar. Arkivet var mycket smutsigt och vissa handlingar var så mögliga att jag var tvungen att slänga dem. Efter det att ordningsarbetet var slutfört upptog arkivet 15 hyllmeter.

Många av handlingarna är vikskadade beroende av arkivbildarens vana att vika A4-blad på längden före arkivering. Under 1950- och 1960-talen samlade arkivbildaren verifikationerna i kuvert, sammanhållna av gem. Detta system har jag till stor del låtit vara som det är. Teodor Lindbloms kortregister låg utspritt och har vid vissa delar ej rekonstrueras.

Ett rent förteckningsmässigt problem hade jag i det att skilja Teodor Lindbloms olika verksamheter åt. Jag har valt att lägga det mesta i långa serier med blandad verksamhet, då det verkar vara på det viset som Teodor Lindblom själv ordnat sin verksamhet. Särskilt serien
F 1 kan framstå som rörig. Lindblom har sparat olika delar av verksamheten dels ämnesordnat och dels samlat i kronologiska buntar.

Ett mycket intressant stycke av arkivet är de äldre räkenskaperna vilka beskriver en tobakstillverkning från slutet av 1800-talet. Det verkar som att Lindblom har ärvt dessa handlingar av Konsul W L Törn. I dessa finns bl a en tillverkningsbok som beskriver snus- och tobaksförädling.

Andra udda handlingar är de register över kolonibarn som ligger i Ö 2:1. Förutom barnens vikt antecknade även koloniföreståndarna hur de uppfattat barnen. De flesta fick betyget "snäll" men även negativa utlåtanden som "lat", "stygg" och "trög", förekommer.

Tillgänglighet

SekretessNej

Kontroll

Skapad1996-02-23 00:00:00
Senast ändrad2015-07-14 09:26:27