bild
Arkiv

Hägerstens kyrkoarkiv


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/6004
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/gStc8Jeurn61sW3Gjpu0Y3
ExtraID6004
Omfång
78,45 Hyllmeter 
VillkorDelvis
VillkorsanmVissa handlingar i arkivet kan omfattas av sekretess. En sekretessprövning ska göras innan handlingar kan lämnas ut.
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)
Arkivbildare/upphov
Hägerstens församling
Kategori: Statlig myndighet. Församlingar inom statskyrkan

Innehåll

ArkivhistorikHÄGERSTENS KYRKOARKIV

Arbetsuppgifter och organisation:
Hägerstens församling var en lokal myndighet inom Brännkyrka kontrakt i Stockholms stift fram till kyrkans skiljande från staten 2000-01-01. Den har alltid utgjort ett eget pastorat. Myndigheten hade fr.o.m. 1991-07-01 ansvar för kyrkobokföringen. Fram till 1991-06-30 hade myndigheten ansvar för folkbokföringen. Församlingen leddes av ett kyrkoråd som ansvarade för den kyrkokommunala förvaltningen.

Inom myndigheten handlades frågor rörande:
-Folkbokföring.
-Kyrkobokföring.
-Kyrkorådets verksamhet.
-Den kyrkokommunala ekonomin.
-Ritningar och andra handlingar angående församlingens olika byggnader (Uppenbarelsekyrkan, Kv. Papperskniven 13, Mälarhöjdens kyrka, Kv. Orgelbyggaren 1 och Gröndals kyrksal. Kv. Vantet 14).
-Olika ämbetshandlingar (visitationer, inspektioner m.m.).
-Upplästa kungörelser.

Historik:
Hägerstens församling bildades 1957-01-01. Församlingen var en del av Brännkyrka församling vars historia sträcker sig tillbaka till medeltiden. Under perioden 1957 till 1983 samverkade församlingen med Mälarhöjdens kyrkostiftelse som förvaltade Mälarhöjdens kyrka med präst från svenska kyrkan. 1984-01-01 såldes denna kyrka med fast inventarier till Hägerstens församling som fr.o.m. detta år ansvarar för dess förvaltning. Efter försäljningen ombildades stiftelsen till en förening med uppgift att stödja verksamheten i kyrkan.
Vid församlingsbildningen 1957 tjänade S:t Sigfrids kyrka i Aspudden som församlingens huvudkyrka. Pastorsexpeditionen var inrymd i församlingshemmet i Liljeholmen. I slutet av år 1961 invigdes Uppenbarelsekyrkan som ny huvudkyrka med pastorsexpedition. Kyrkan ritades av Johannes Olivegren och är i dag k-märkt för sin särpräglade arkitektur (med bl.a. kolumbarium). Mer information om kyrkan finns bl.a. i Anders Björkmans avhandling ”Form rörelse ljus - en studie över Johannes Olivegrens kyrkoarkitektur” (institution för konstvetenskap, Umeå universitet 2001) s. 163-176.
År 1970 valde församlingen att lägga ned S:t Sigfrids kyrka som fr.o.m. detta år drevs vidare av en fristående stiftelse inom svenska kyrkan. Som ersättning byggdes en kyrksal i Gröndal som togs i bruk samma år. I kyrksalen inrymdes även en mindre kyrkobokföringsexpedition som var i bruk t.o.m. 1991-06-30.
Under 1960-talet växte befolkningen snabbt i stadsdelarna Skärholmen, Bredäng, Vårberg och Sätra. Därför delades församlingen år 1963 upp i två kyrkobokföringsdistrikt (västra och östra). År 1969 bildades Skärholmens församling innefattande större delen av det västra distriktet. I den nya församlingen ingick vandringskyrkan i Skärholmen, Bredängs kyrka och Vårbergs kyrksal som under 1960-talet tjänat som församlingskyrkor i Hägersten församling. Hägerstens kyrkoarkiv innehåller fortfarande ett stort antal ritningar angående dessa kyrkor (serierna O I a och O I b). Mer information om församlingens historia återfinns i serie P II (historiska anteckningar).

Organisation:
Beslutanderätten utövades av kyrkofullmäktige (enligt församlingslagen). Närmast under kyrkofullmäktige lydde pastor och kyrkorådet. Pastor var chef på pastorsexpeditionen, arkivansvarig och ansvarig för kyrkobokföringsregister. Pastor var därmed ansvarig för arkivet och dess vård samt för utlämnandet av uppgifter ur kyrkoarkiven enligt gällande lagar och föreskrifter. Pastor var självskriven ledamot av kyrkorådet och ansvarig för det pastorala arbetet (gudstjänster och själavård). Kyrkorådet var församlingens styrelse och ansvarade för den kyrkokommunala verksamheten m.m.

Viktiga ADB-register inom verksamheten:
Kyrkobokföringen (k-bok från Sema group) med församlingsregister (medlemsregister och verksamhetsregister). Datasytem för bokföring, löner, diarium och restkontra från Stadab (bytte senare namn till Sema group). 1999 hette dessa program KAS (bokföring), Klös (löner), ACTA (diarium) och LUKAS (restkontra). ACTA-diarium infördes 1992. Bokföringen fördes med ADB fr.o.m. 1984.

Andra viktiga handlingar inom verksamheten:
-Manuell församlingsliggare t.o.m. 1991-06-30 (personakter).
-Ministerialböcker på papper (dop-, vigsel-, konfirmations- och begravningsbok) med tillhörande ej gallringsbara handlingar.
-Protokoll (kyrkoråd, kyrkofullmäktige, utskott och kommittéer m.m.).
-Ritningar.
-Diarier.
-Räkenskaper

Efter kyrkans skiljande från staten är handlingar angående begravningsväsendet och bidrag till kulturhistoriskt intressanta byggnader alltjämt allmänna handlingar. Hägerstens församling har ett columbarium med tillhörande register (gravböcker). Då begravningsväsendet inom Stockholm kommun är en kommunal angelägenhet räknas dessa handlingar ej som kyrkokommunala handlingar.
Den k-märkta kyrkobyggnaden kan komma att ge skäl för statliga bidrag till kyrkans skötsel i framtiden.

Sökingångar:
-Arkivförteckningen (serie N III).
-register till kyrkorådets och kyrkofullmäktiges handlingar (serie K II).
-Allmänna diarier (serie J II) och diarier för kyrkobokföringsärenden (serie G VIII). Båda kronologiska.

Som tillägg kan sägas att de allmänna diarierna med handlingar innehåller ett stort antal handlingstyper som annars hade kunnat bilda egna serier (t.ex. personalhandlingar).

Arkivet efter makarna Wilhelm och Elna Hultgrens stiftelse har undantagits från kyrkoarkivet då församlingens representanter som huvudmän i styrelsen enligt stadgarna var i minoritet.

Gallring:
Gallring har skett enligt Riksarkivets direktiv. Verifikationer, lönespecifikationer och övriga handlingar där gallringsfristen inte har gått ut är kvar i församlingen. Inga gallringsbara handlingar har levererats med undantag för H-serien, bilagorna till ministerialböckerna. Denna serie är endast inventerad och kommer att ordnas och slutförtecknas senare.

Uppgifter om anställning och anställningstider finns även i kyrkorådets protokoll (serie K III).

Sekretess:
Folk- och kyrkobokföringshandlingar omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (OSL) 22:1-2. Vilket innebär att handlingar som är yngre än 70 år inte lämnas ut utan sekretessbedömning. I de fall övriga serier omfattas av sekretess anges detta i anmärkningskolumnen för serien eller den volym det gäller.

1999-12-31 skildes Svenska kyrkan från Staten och detta innebar att hela arkivet måste avslutas och nybildas fr.o.m. 2000-01-01.

Omarbetad och kompletterad av arkivarie Antoinette Ekberg, Stockholms stadsarkiv 2022-02-14
Allmän anmärkning1969-01-01 bildade större delen av Hägerstens västra kyrkobokföringsdistrikt Skärholmens församling.

Ämnesord

Ämnesord, ort
Hägerstens församling

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Skapad2003-02-04 00:00:00
Senast ändrad2022-02-14 14:37:11