bild
Arkiv

Sunne tingsrätt


Grunddata

ReferenskodSE/VA/11003
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/Zr24QsKyeg719SPfTN48G5
ExtraIDTrSunne
Omfång
145,3 Hyllmeter 
Datering
1968 – 2005  (Tidsomfång)
Sökmedel
Register, övriga: Packlista digitiserade bouppteckningar, Sunne tingsrätt (pdf)
ArkivinstitutionVärmlandsarkiv, Region Värmland (depå: Arkivcentrum Värmland, Zakrisdal)
Arkivbildare/upphov
Tingsrätten i Sunne (1971)
Kategori: Statlig myndighet. Tingsrätter 1971-

Innehåll

Syfte & innehållTINGSRÄTTENS ORGANISATION OCH ARBETSUPPGIFTER

Tingsrättens huvuduppgift var rättsskipning, vartill knutits vissa uppgifter av rent rättsvårdande karaktär. För rättsskipningen och den del av rättsvården som handlades som domstolsärenden var tingsrätten indelad i rotlar, var och en med en domare som ansvarig. Övriga funktioner fördelades på skilda enheter, även dessa med en domare som ytterst ansvarig.

Vid tingsrätten fanns även en administrativ enhet. Den administrativa verksamheten reglerades närmare i förordningen (1979:572) med tingsrättsinstruktion. Den närmare indelningen framgår av tingsrättens arbetsordning.

Rättsskipningen var inriktad på brottmål och tvistemål. Verksamheten reglerades främst av rättegångsbalken jämte processuella bestämmelser i äktenskaps- och föräldrabalkarna.

Sedan den 1 januari 1994 prövade tingsrätten överklaganden av beslut från kronofogdemyndigheten i Värmlands län.

Till utgången av 1991 förekom härjämte en särskild summarisk process benämnd lagsökning, betalningsföreläggande och handräckning. Verksamheten flyttade därefter över till kronofogdemyndigheten.

Rättsvården avser ett stort antal ärenden av skiftande karaktär, nämligen:
- Domstolsärenden, se närmare lag (1996:242) om handläggning härav. Exempel på sådana ärenden är adoption och dödande av förkomna handlingar.
- Konkurs- och ackordsärenden, se konkurslagen (1987:1019).
- Ärenden rörande borgerlig vigsel, enligt förordningen (1987:1019) med närmare föreskrifter om vigsel som förrättas av domare eller särskilt förordnad vigselförrättare.
Till utgången av juni 1995 förekom härtill förmynderskapsärenden enligt närmare bestämmelser i föräldrabalken. Ärendetypen utgick den 1 juli 1995, då huvuddelen av funktionerna överfördes till överförmyndaren och länsstyrelsen; tingsrättens kvarvarande befattning med förmynderskapsfrågor handlades därefter som domstolsärenden.

I tingsrättens rättsvårdande uppgifter ingick tidigare även bouppteckningsärenden enligt närmare bestämmelser i ärvdabalken; se även 26 § protokollkungörelsen (1971:1066) för de allmänna domstolarna beträffande de s k boupptecknings- och avhandlingsprotokollen. Hanteringen av bouppteckningarna övergick den 1 juli 2001 till Skattemyndigheten i Örebro.

Till tingsrätten var tidigare knuten den inskrivningsmyndighet som bildades 1972 i samband med att jordabalken trädde i kraft den 1 januari 1972. Beslut om lagfart, inteckningar m.m. antecknades tidigare i särskilda fastighets- och tomträttsböcker som 1933-1971 hörde till inskrivningsdomaren. Inskrivningsmyndigheten övergick till Uddevalla tingsrätt den 26 januari 2001. Fr.o.m. 2002 finns inskrivningshandlingarna för åren 1933-2001 vid Landsarkivet i Härnösand. Inskrivningshandlingar äldre än 1933 ingår i rådhusrättens arkiv och förvaras på Värmlandsarkiv, förutom vissa fall som förtecknats retroaktivt i inskrivningsdomarens arkiv och därmed ingår i detta.

SAMBANDET MELLAN TINGSRÄTTENS ARBETSUPPGIFTER, VIKTIGARE HANDLINGAR OCH ÄRENDESLAG

Handlingar i den rättskipande verksamheten registreras som brottsmål eller tvistemål; B-mål eller T-mål. Alla handlingar i ett mål förs samman till en akt. En akt innehåller dels handlingar som kommit in till tingsrätten dels handlingar som upprättats vid tingsrätten. Inkomna handlingar är t.ex. stämningsansökningar och andra skrifter från parterna. Även handlingar från andra myndigheter förekommer, t.ex. i brottmålen förundersökningsprotokoll och utdrag ur kriminalregister. Upprättade handlingar är t.ex. protokoll, kallelser och förelägganden av olika slag samt tingsrättens dom eller beslut. Även handlingar i domstolsärenden samt flertalet övriga ärenden, såsom konkursärenden, registreras och förs samman i akter.

För tvistemål och brottmål samt flertalet typer av ärenden finns kronologiska dagböcker respektive förteckningar. Även namnregister förekommer i viss omfattning. Förmynderskapen registrerades härutöver i en särskild förmynderskapsbok till utgången av juni 1995, då den avslutades.

Inkomna bouppteckningar har sammanförts i en särskild serie i kronologisk ordning med utgångspunkt från dag för inregistrering. Även vigselprotokoll sammanfogas i en speciell kronologisk serie.

Tingsrätten arkiverar både ljudupptagningar, videofilm samt fotografier. Dessa bilagor förvaras i akterna tillsammans med pappershandlingarna.

Rutinerna för registrering av mål och domstolsärenden ändrades i samband med att ett nytt, databaserat mål- och ärendehanteringssystem, MÅHS, infördes vid tingsrätten 1999. Ändringen innebar i huvudsak att brottmål, tvistemål och domstolsärenden därefter registreras i en gemensam löpande nummerserie. MÅHS ersattes i oktober 2004 av ett nytt mål- och ärendehanteringsprogram vid namn VERA. Båda dessa utvecklades av Domstolsverket.

INSKRÄNKNINGAR I TILLGÄNGLIGHETEN GENOM SEKRETESS

Tingsrättens arkivhandlingar är, med ett fåtal undantag, offentliga. Materialet kan i vissa fall innehålla sekretessbelagda handlingar som inskränker tillgängligheten. Sekretesshandlingarna förvaras i huvudsak i förseglade kuvert i respektive akt. Uppgifter om förekommande sekretess framgår av notering på dagboksblad samt av respektive aktomslag.
Ordning & strukturSÖKINGÅNGAR I ARKIVEN

Arkivhandlingarna är systematiskt ordnade i en arkivförteckning. Denna kompletteras med ett sakregister över förekommande typer av handlingar. Vidare finns kronologiska dagböcker och namnregister över samtliga mål och flertalet ärendetyper; dock har namnregister över brottmål utgallrats efter ca 2 år.

GALLRINGSREGLER

Gallring i arkivet har skett med stöd av Riksarkivets beslut samt beslut av tingsrätten med stöd av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse (RA-FS 1991:6 ändrad i RA-FS 1997:6) samt den föreskrift som reglerar handlingar tillkomna inom löne- och personaladministrativ verksamhet (RA-FS 2006:5). Gallringen reglerades av lokala gallringsbeslut.

I Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter regleras gallring av handlingar från myndighetens kärnverksamhet t.ex. mål och ärenden samt ADB baserade diarier. De viktigaste gallringsföreskrifterna är RA-MS 1998:56 och RA-MS 1998:57 med ändringsår 1999. Gallringsfristen är i normalfallet 10 år. även kortare frister förekommer dock, t.ex. för namnregistren i brottmål, vilka gallras ca. två år efter att respektive mål avgjorts, jfr. ovan. I övrigt omfattar utgallringen främst delar av aktbestånden jämte vissa administrativa handlingar.
ArkivhistorikTingsrätten bildades vid den s.k. tingsrättsreformen den 1 januari 1971. Domsagan omfattar Sunne, Munkfors, Torsby och Hagfors kommuner.

När hanteringen av bouppteckningar övergick till skattemyndigheten 2001 överlämnades tingsrättens handlingar i bouppteckningsärenden till Värmlandsarkiv.

Sunne tingsrätts arkiv avslutades den 6 februari 2005. Den 7 februari slogs Sunne tingsrätt tillsammans med Kristinehamn, Karlstad och Arvikas tingsrätter ihop till Värmlands tingsrätt. Alla vid sammanslagningen öppna mål och ärenden konverterades och överfördes till Värmlands tingsrätt. de ingår där i en gemensam nummerserie för år 2005. Handlingar över avslutade mål och ärenden förvars i Sunnes tingsrätts arkiv.

Sunne tingsrätts arkiv överlämnades, med undantag av tidigare överlämnade bouppteckningshandlingar, till Värmlandsarkiv i mars 2018.

Ämnesord

Ämnesord, ort
Värmlands län

Kontroll

Skapad2004-01-21 00:00:00
Senast ändrad2020-08-11 14:37:18