bild
Arkiv

Inskrivningsdomarens i Mellersta Värends domsaga arkiv


INSKRIVNINGSDOMAREN I MELLERSTA VÄRENDS DOMSAGA (1933-1970)

Inskrivningsdomaren i Mellersta Värends domsaga inledde sin verksamhet fr.o.m. år 1933 och hade huvudsakligen till uppgift att handlägga inskrivningsärenden rörande fastigheter som var belägna inom domsagan. Handläggningen skulle ske i enlighet med 1932 års lag om inskrivningsärenden.

Mellersta Värends domsaga omfattade åren 1933-1970 följande församlingar:

Almundsryd (med Almundsryds köping åren 1958-1966 och Ryds köping åren 1967-1970)
Aneboda
Asa
Berg
Bergunda
Dänningelanda
Gårdsby
Härlunda (med Ryds köping åren 1967-1970)
Jät (Östra Värends domsaga fr.o.m. år 1952)
Kalvsvik
Ormesberga (Västra Värends domsaga fr.o.m. år 1952)
Söraby
Tjureda
Tolg
Tävelsås
Urshult
Vederslöv
Öja
Öjaby

Fr.o.m. den 1 januari 1971 kom området för Mellersta Värends domsaga att tillhöra Växjö domsaga varmed myndigheten Inskrivningsdomaren i Mellersta Värends domsaga upphörde. Inskrivningsverksamheten bedrevs år 1971 av Inskrivningsdomaren i Växjö domsaga och fr.o.m. år 1972, i samband med att den nya jordabalken trädde i kraft, av Inskrivningsmyndigheten i Växjö domsaga. Handlingar tillkomna hos Inskrivningsdomaren i Växjö domsaga under år 1971 har införlivats med Inskrivningsdomarens i Östra Värends domsaga arkiv.


Källor:
J. E. Almqvist, Lagsagor och domsagor i Sverige med särskild hänsyn till den judiciella indelningen (1954)
Tore Ivarsson, Kommunernas släktträd, Sveriges kommuner 1863-1992 (1992)
SFS 1932:170 (med särskilda bestämmelser om handläggning av inskrivningsärenden), SFS 1970:503 (om ändrad judiciell indelning i Kronobergs län m.m.), SFS 1970:639 (om ändring i lagen [1932:170] med särskilda bestämmelser om handläggning av inskrivningsärenden, SFS 1970:994 (jordabalk)

 Serier (25 st)

ReferenskodTitelAnmärkning 
APROTOKOLL 
A ILagfartsprotokollEnligt 1932 års lag om handläggning av inskrivningsärenden skulle ärenden om lagfart och fång till fast egendom antecknas i lagfartsprotokollet. Handlingar i lagfartsärenden (akter) skulle, om inte annat förordnats, bifogas protokollen.

Fr.o.m. år 1938 förekommer endast akter i lagfartsärenden, vilka återfinns i serie G I.
 
A IIInteckningsprotokollEnligt 1932 års lag om handläggning av inskrivningsärenden skulle ärenden om inteckning i fast egendom antecknas i inteckningsprotokollet. Handlingar i inteckningsärenden (akter) skulle, om inte annat förordnats, bifogas protokollen.

Fr.o.m. år 1938 förekommer endast akter i inteckningsärenden, vilka återfinns i serie G II.
 
A IIITomträttsprotokollEnligt 1907 års lagar om inskrivning av tomträtt och om inteckning i tomträtt skulle ärenden om upplåtelse och inteckning i tomträtt antecknas i tomträttsprotokollet. Handlingar i tomträttsärenden (akter) skulle bifogas tomträttsprotokollet.

Enligt dagboken över tomträttsärenden (serie D III c) har inte några tomträttsärenden förekommit åren 1936-1952, varefter dagboken inte längre har förts.
 
A IVProtokoll över ärenden angående uppvisning av inteckningSerien omfattar protokoll som förts i enlighet med 16 § i 1932 års lag om handläggning av inskrivningsärenden. 
CLIGGARE OCH REGISTER, UPPLAGDA OCH FÖRDA ENLIGT BESTÄMMELSER UTFÄRDADE FÖRE 1932 
C ILagfartsböckerLagfartsböcker började föras den 1 januari 1876 med stöd av kungörelsen (1875:70) om lagfarts- och inteckningsböcker. Lagfartsböckerna ersattes fr.o.m. den 1 januari 1933 av fastighetsböcker med stöd av lagen (1932:169) om uppläggande av nya fastighetsböcker för landet (se serie D I).

Byarna Araby, Hov och Telestad i Växjö socken, Kinnevalds härad, överfördes den 1 januari 1890 till Konga härad inom Östra Värends domsaga. Inskrivningar rörande fastigheter i dessa byar som har registrerats efter detta datum återfinns därför i lagfartsböckerna för Konga härad, vilka tillhör Inskrivningsdomarens i Östra Värends domsaga arkiv.

Skadade lagfartsböcker är inte tillgängliga för forskning.
 
C IIInteckningsböckerInteckningsböcker började föras den 1 januari 1876 med stöd av kungörelsen (1875:70) om lagfarts- och inteckningsböcker. Inteckningsböckerna ersattes fr.o.m. den 1 januari 1933 av fastighetsböcker med stöd av lagen (1932:169) om uppläggande av nya fastighetsböcker för landet (se serie D I).

Byarna Araby, Hov och Telestad i Växjö socken, Kinnevalds härad, överfördes den 1 januari 1890 till Konga härad inom Östra Värends domsaga. Inskrivningar rörande fastigheter i dessa byar som har registrerats efter detta datum återfinns därför i inteckningsböckerna för Konga härad, vilka tillhör Inskrivningsdomarens i Östra Värends domsaga arkiv.

Skadade inteckningsböcker är inte tillgängliga för forskning.
 
DLIGGARE OCH REGISTER, UPPLAGDA OCH FÖRDA ENLIGT BESTÄMMELSER UTFÄRDADE EFTER 1932 
D IFastighetsböckerSerien omfattar fastighetsböcker som fr.o.m. år 1933 fördes enligt lösbladssystem i enlighet med SFS 1932:169 och 1932:519. Fastighetsböckerna har överlämnats till efterkommande arkivbildare och återfinns numera i Inskrivningsmyndighetens i Växjö domsaga arkiv (serie D I). 
D IIInskrivningsböcker för ärenden om inteckning i jordbruksinventarierBestämmelser om inteckning i jordbruksinventarier återfinns i lagen (1932:171) om inteckning i jordbruksinventarier. Ansökan om inteckning i jordbruksinventarier ingas fr.o.m. den 1 juli 1932 till inskrivningsdomaren i den domsaga eller stad där rörelsen hade sin verksamhet.

Ärenden om inteckning i jordbruksinventarier ersattes fr.o.m. den 1 juli 1967 av ärenden om företagsinteckning. Ansökningar i sådana ärenden ingavs till inskrivningsdomaren vid rådhusrätten i den stad som var residensstad i det län där rörelsen bedrevs.
 
D IIIDagböcker 
D III aDagböcker över lagfartsärendenRegistrering av ärenden om lagfart har skett årsvis i kronologisk ordning. 
D III bDagböcker över inteckningsärendenRegistrering av ärenden om inteckning m.m. har skett årsvis i kronologisk ordning. 
D III cDagböcker över tomträttsärendenEnligt dagboken över tomträttsärenden har inte några tomträttsärenden förekommit åren 1936-1952, varefter dagboken inte längre har förts. 
D III dDagböcker över ärenden om inteckning i jordbruksinventarierRegistrering av ärenden om inteckning i jordbruksinventarier har skett årsvis i kronologisk ordning.

Bestämmelser om inteckning i jordbruksinventarier återfinns i lagen (1932:171) om inteckning i jordbruksinventarier. Ansökan om inteckning i jordbruksinventarier ingas fr.o.m. den 1 juli 1932 till inskrivningsdomaren i den domsaga eller stad där rörelsen hade sin verksamhet.

Ärenden om inteckning i jordbruksinventarier ersattes fr.o.m. den 1 juli 1967 av ärenden om företagsinteckning. Ansökningar i sådana ärenden ingavs till inskrivningsdomaren vid rådhusrätten i den stad som var residensstad i det län där rörelsen bedrevs.
 
FHANDLINGAR TILL PROTOKOLL 
F IHandlingar till lagfartsprotokollLagfartsprotokoll har inte förts efter år 1937. 
F IIHandlingar till inteckningsprotokollInteckningsprotokoll har inte förts efter år 1937. 
F IIIHandlingar till tomträttsprotokoll 
GAKTER 
G ILagfartsakterAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Före år 1938 återfinns lagfartsakter som bilagor till lagfartsprotokollen i serie A I.
 
G IIInteckningsakterAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Före år 1938 återfinns inteckningsakter som bilagor till inteckningsprotokollen i serie A II.
 
G IIITomträttsakterEnligt dagboken över tomträttsärenden (serie D III c) har inte några tomträttsärenden förekommit åren 1936-1952, varefter dagboken inte längre har förts. 
G IVAkter i ärenden om inteckning i jordbruksinventarierAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Bestämmelser om inteckning i jordbruksinventarier återfinns i lagen (1932:171) om inteckning i jordbruksinventarier. Ansökan om inteckning i jordbruksinventarier ingas fr.o.m. den 1 juli 1932 till inskrivningsdomaren i den domsaga eller stad där rörelsen hade sin verksamhet.

Ärenden om inteckning i jordbruksinventarier ersattes fr.o.m. den 1 juli 1967 av ärenden om företagsinteckning. Ansökningar i sådana ärenden ingavs till inskrivningsdomaren vid rådhusrätten i den stad som var residensstad i det län där rörelsen bedrevs.