Torsdagen den 23 maj, klockan 16.30–22.00, pågår underhållsarbete på webbplatsen. Arbetet påverkar såväl webb som bildvisningen och vi ber om överseende för de störningar som kan uppkomma till följd av detta arbete.

Odaterade brev till J A Lindblom

Letter collections and correspondence

Sender
Sender Ödmann, Samuel Lorentz b. 1750 d. 1829
Professor i pastoralteologi vid Uppsala universitet, exeget, naturforskare, psalmdiktare, kulturhistoriker.
Recipient
Recipient Lindblom, Jacob Axelsson b. 1746 d. 1819
Skytteansk professor, biskop i Linköping, ärkebiskop.
Mentioned
Mentioned Edman, Johan Fredrik b. 1763 d. 1824
Boktryckare i Uppsala och Mariefred, direktör.
Fersen, Hans Axel von (Axel) b. 1755 d. 1810
Greve, riksmarskalk och generallöjtnant
Fant, Eric Michael b. 1754 d. 1817
Professor i historia och teologie doktor vid Uppsala universitet, kyrkoherde och prost i Alunda och Morkarla, Uppsala ärkestift.
Bergström, Erik b. 1775 d. 1833
Professor i teologi och domprost i Uppsala
Kellström, Nils b. 1777 d. 1832
Teologie doktor, prost och kyrkoherde i Uppsala, kyrkoherde i Wiby och Tångeråsa, Strängnäs stift
Year and number
Year and number 1807 (1)
Note
Note Brev nr 249 27 september Referat: Ödmann svarar på den begäran Lindblom kommit med, om ett råd beträffande "företrädestjänsten" och det beslut som Uppsala universitets konsistorium fattat. Frågan gällde vem som hade företräde till en viss tjänst, Fant eller Bergström. Konsistoriet hade då fattat ett beslut som ärkebiskop Lindblom var djupt oenig med. Ödmann svarar genom att berätta hur han skulle agerat om han vore ärkebiskop. Han skulle anse det som en nödvändighet att ställa sig bakom och verkställa konsistoriets beslut, men ändå tillgripa andra möjligheter att komma runt problemen. Om Ödmann vore ärkebiskop skulle han stämma ett personligt möte med universitetskanslern och föredra för honom Fants fördelar och företräden, utan att låtsas vara medveten om konsistoriets beslut. Om då kanslern tog till sig skälen skulle han berätta om konsistoriets beslurt och be honom riva upp detta beslut. I den senare delen av brevet ges en rad meddelande i olika ärenden. Ödmann skriver att Lindblom varit alltför snäll i bedömningen av hans homiletiska lärobok. Med utgångspunkt från ett stycke i sin bok, för han ett resonemang om en begreppet villfarelse som en särskild paragraf bland förståndets tre brister, okunnighet, tvekan och villfarelse. Fortsättningsvis berättar Ödmann att Bergström sitter inspärrad i Köpenhamn och att hävdar att undervisningen absolut måste fullföljas. Med hänvisning till gällande förordning föreslår Ödmann att man anmodar Kellström att gå in i undervisningen till dess att Bergström återvänder. I händelse att Bergström inte skulle återvända ber Ödmann Lindblom att sammankalla ett interimskonsistorium för att lösa frågan. Till sist ber Ödmann Lindblom att översända två eller tre ark, så att det kan skickas till tryckeriet denna vecka. Nästa vecka är det marknadsdagar och då förmodar Ödmann att Edmans boktryckargesäller är så berusade att ingen tryckning kan ske.
Archive
Archive Lindblomska brevsamlingen (E005/Br 29)
Volume
Volume 25
Created by
Created by Linköpings stadsbibliotek


Comment record/report error