bild
Arkiv

Kristianstads läns landskontors arkiv t o m ca 1900


Basic data

Reference codeSE/LLA/10894-1
Link to archive recordhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/wClBl0MCRqkaNm9NimV4y7
Extent
330 Hyllmeter  (Tidigare uppgift 762 hm korrigerad utifrån uppmätning i maj 2021.)
Date
1714 – 1957  (Tidsomfång)
Terms and conditionsDelvis
Notes on terms and conditionsVissa handlingar i arkivet kan omfattas av sekretess. En sekretessprövning ska göras innan handlingarna kan lämnas ut.
Finding aid
Arkivförteckning (godkänd): Arkivförteckning 1977/26, Tilläggslev. 63/1996
Sakregister: Sakregister till supplikakter
Archive institutionRiksarkivet i Lund (depå: Arkivcentrum Syd)
Record creator / Origination
Länsstyrelsen i Kristianstads län. Landskontoret (1680 – 1957)
Kategori: Statlig myndighet. Landskontor (odelade) 1635-1957

Content

General noteArkivet är uppdelat på två arkivförteckningar som ev. i framtiden kommer att samförtecknas: äldre delen 1714-ca 1900 och yngre delen ca 1900-1957.
Introduction (older form)KRISTIANSTAD LÄNS LANDSKONTORS ARKIV

Kristianstads län fick sin nuvarande omfattning 1719 vid delningen av guvernementet. Inom länstyrelsen låg den ekonomiska förvaltningen och den kamerala redovisningen på landskontoret som förestods av en landskamrerare (ang landskontorets arbetsuppgifter se Lars Gustaf Linde: systematisk framställning av Svenska kameral-Lagfarenheten, Örebro 1867). Viss sammanblandning med landskansliets handlingar har skett under den första tiden och gäller inkommande skrivelser och suppliker som diarieförts omväxlande i landskansliet och i landskontoret. Inom landskontoret
har inte någon konsekvent uppdelning mellan inkomna skrivelser och suppliker skett för tiden 1719-1739.

De inkomna skrivelserna har inte bundits in förrän 1811 och framåt. Dessförinnan är de oinbundna, vilket medfört en viss oordning. Vid ordningsarbetet har med diariernas hjälp skrivelserna lagts i diarienummerordning i så stor utsträckning som möjligt. Dock saknas en hel del inkomna skrivelser i serien D I.

Supplikserien D IV har av Karl Gustaf Weibull ämnesordnats för tiden 1811-1860. Denna ämnesordning har lösts upp och supplikerna har återförts till den
ursprungliga arkivläggningen i diarienummerordning. Register över den "Weibullska" ämnesordningen har upprättats och återfinnes efter arkivförteckningen som en bilaga (i den manuellt förda förteckningen).

Supplikserien har liksom många av landskontorets handlingar utsatts för omfattande fuktskador. Viss konservering har skett.

Mantalslängderna företer en lucka 1813-1822. Serien upphör med utgången av 1851 och detta sista år omfattar inte alla fögderierna.

Lantränteriets handlingar och räkenskaper är förtecknade i serierna F I - F VII. Lantränteriet har inte haft någon självständig ställning inom länsstyrelsen
såsom tex bränneriexpeditionen, vilken haft egen diarieföring och handläggning. Bränneriexpeditionen har alltså betraktats som en egen arkivbildare. Det gäller också kyrkokontoret som 1735-1752 var en självständig
avdelning inom länsstyrelsen.
Amanuens Jan Dahlin har biträtt vid slutgranskningen.

Lund i juni 1977
Anna-Christina Meurling
----------

Kristianstads länsstyrelse tillkom 1719 och dess indelning i ett landskansli och ett landskontor kvarstod t o m 1971-06-30.
De handlingar från tiden före 1719, som i äldre förteckningar förtecknats i landskansliets arkiv, återfördes vid ordnings- och förteckningsarbetet av Skånska generalguvernementets och Skånska guvernementets arkiv till dessa arkivbildare.
I görligaste mån har äldre signumbeteckningar angetts. Serien supplikakter (D IV) börjar först 1812 och det är troligt att dess äldre handlingar har förstörts av fukt. I övrigt företer de stora genomgående serierna såsom protokoll, diarier och inkomna skrivelser inga luckor.
I äldre tid var inte alltid uppdelningen i kansli och kontor konsekvent varför vissa ärenden kan ha behandlats omväxlande i kansliet och kontoret. Sammanblandningen av dessa två arkivbildares handlingar har också skett och det har inte varit möjligt att alltid avgöra till vilken arkivbildare en handling hört.
Amanuens Kjell Nicklasson har hjälpt till med förtecknandet av vissa serier och amanuens Jan Dahlin har biträtt vid slutgranskningen.

Lund den 19 december 1975
Anna Christina Meurling



I den manuellt förda förteckningen finns ett ämnesordnat register, tillhörande serie D IV, supplikerna.

Accessibility

SecrecyDelvis

Control

Archivist's noteFörteckning 26/1977.
Amended23/09/2024 16:10:19