bild
Arkiv

Simrishamns tingsrätts arkiv


Arkivbeskrivning
Simrishamns tingsrätt
SE/LLA/11717


Tingsrätten efterträdde från och med år 1971 Ingelstad och Järrestad domsaga. Den ursprungliga benämningen på tingsrätten mellan 1971 och 1974 var Ingelstad och Järrestad tingsrätt. 2001-11-26 uppgick Simrishamns tingsrätt i Ystads tingsrätt.

Simrishamns (Ingelstad och Järrestads) tingsrätt omfattade Simrishamn och Tomelilla kommuner, det vill säga följande församlingar:
Andrarum
Benestad
Bollerup
Bolshög
Borrby
Brösarp
Eljaröd
Fågeltofta
Gladsax
Hammenhög
Hannas
Järrestad
Kverrestad
Onslunda
Ramsåsa
Ravlunda
Rörum
S:t Olof
Simris
Simrishamn
Smedstorp
Spjutstorp
Stiby
Södra Mellby
Tomelilla
Tosterup
Tranås
Tryde
Ullstorp
Vallby
Vitaby
Östra Herrestad
Östra Hoby
Östra Ingelstad
Östra Nöbbelöv
Östra Tommarp
Östra Vemmerlöv
Övraby


Arkivbeskrivningen nedan bygger i huvudsak på den av Simrishamns tingsrätt upprättade gällande från och med 1996-01-01.

1. Tingsrättens organisation och arbetsuppgifter
Tingsrätten bildades vid den så kallade tingsrättsreformen den 1 januari 1971. Domsagan omfattade Simrishamns och Tomelilla kommuner. Knuten till tingsrätten var en inskrivningsmyndighet, vilken bildade ett eget arkiv. Tingsrätten hade vid slutet av 1990-talet följande organisation: 1 lagman, 1 tingsfiskal, 3 notarier, 1 byrådirektör, 1 byråsekreterare, 4 byråassistenter och 1 expeditionsvakt.

Tingsrättens huvuduppgift var rättsskipning, vartill knutits vissa uppgifter av rent rättsvårdande karaktär. För rättskipningen och den del av rättsvården som handlades som domstolsärenden var tingsrätten indelad i 2 rotlar, var och en med en domare som ansvarig. Övriga funktioner fördelades på enskilda enheter, även dessa med en domare som ytterst ansvarig. Den närmare indelningen framgår av tingsrättens arbetsordning.

Rättskipningen var inriktad på brottmål och tvistemål. Verksamheten reglerades främst av rättegångsbalken jämte processuella bestämmelser i äktenskaps- och föräldrabalkarna.

Från den 1 januari 1994 prövade tingsrätten överklaganden av beslut från kronofogdemyndigheten i Kristianstads län, se 18 kap 1 § utsökningsbalken.

Till utgången av 1991 förekom härjämte en särskild summarisk process (lagsökning, betalningsföreläggande, handräckning). Från och med den 1 januari 1992 gick dessa ärenden över till Kronofogdemyndigheten.

Rättsvården avsåg ett stort antal ärenden av skiftande karaktär, nämligen
- domstolsärenden, se närmare lag (1946:807) om handläggning härav.
- bouppteckningsärenden enligt närmare bestämmelser i ärvdabalken; se även 26 § protokollskungörelsen (1971:1066) för de allmänna domstolarna beträffande de så kallade boupptecknings- och avhandlingsprotokollen.
- konkurs- och ackordsärenden, samt
- ärenden rörande vigsel.

Till utgången av juni 1995 förekom härtill förmynderskapsärenden enligt närmare bestämmelser i föräldrabalken. Ärendetypen utgick den 1 juli 1995, då huvuddelen av funktionerna överfördes till överförmyndarna och länsstyrelsen. Tingsrättens kvarvarande befattning med förmynderskapsfrågor handläggs därefter som domstolsärenden.

Vid tingsrätten förekom därtill en administrativ enhet och ett kassakonto. Den administrativa verksamheten reglerades närmare i förordningen (1979:572) med tingsrättsinstruktion.

Den till tingsrätten knutna inskrivningsmyndigheten bildade eget arkiv, vilket dock förvaltades av tingsrätten, jämför ovan.


2. Sambandet mellan tingsrättens arbetsuppgifter och viktigare handlingar och ärendeslag
Handlingar i den rättskipande verksamheten registrerades som brottmål eller tvistemål. Alla handlingar i ett mål fördes samman till en akt. En akt innehåller dels handlingar som kommit in till tingsrätten, dels handlingar som upprättats vid tingsrätten. Inkomna handlingar är till exempel stämningsansökningar och andra skrifter från parterna. Även handlingar från andra myndigheter förekommer, till exempel i brottmålen förundersökningsprotokoll och utdrag ur kriminalregister. Upprättade handlingar är till exempel protokoll, kallelser och föreläggande av olika slag samt tingsrättens dom eller beslut.

För tvistemål och brottmål samt flertalet typer av ärenden finns kronologiska dagböcker respektive förteckningar. Förmynderskapen registrerades härutöver i en särskild förmynderskapsbok till utgången av juni 1995, då den avslutades (se ovan). Domar och särskilt uppsatta beslut inbands årligen i särskilda domböcker.

Inkomna bouppteckningar sammanfördes i en särskild serie i kronologisk ordning med utgångspunkt från dag för inregistrering.

Rutinerna för registrering av mål och domstolsärenden ändrades i samband med att ett nytt, databaserat målhanteringssystem, MÅHS, infördes vid tingsrätten under 1999. Ändringen innebar i huvudsak att brottmål, tvistemål, konkurs- och domstolsärenden kom att registreras i en gemensam löpande nummerserie i en gemensam dagbok. Övergången till MÅHS medförde även att serierna för akter i de olika mål- och ärendetyperna kom att sammanföras till en gemensam aktserie.

Förkortningar använda av tingsrätten för olika dom- och måltyper:
T - tvistemål
FT - förenklat tvistemål
MT - militärt tvistemål
B - brottmål
MB - militärt brottmål
Ä - domstolsärende
K - konkursärende
A - ackordsärende
U - utmätningsed
L - mål i lagsökning
FM - förmynderskapsärende
BF - mål i betalningsföreläggande
F - fastighetsdomstolsmål
HA - mål om handräckning

DT - dom i tvistemål
ST - slutligt beslut i tvistemål
DFT - dom i förenklat tvistemål
SFT - slutligt beslut i förenklat tvistemål
DMT - dom i militärt tvistemål
SMT - slutligt beslut i militärt tvistemål
DB - dom i brottmål
SB - slutligt beslut i brottmål
DMB - dom i militärt brottmål
SMB - slutligt beslut i militärt brottmål
SÄ - Slutligt beslut i domstolsärende
SFM - Beslut i förmynderskapsärende
UL - utslag i mål om lagsökning
DF - dom i fastighetsdomstolsmål
UF - utslag i fastighetsdomstolsmål
SF - slutligt beslut i fastighetsdomstolsmål
UH - utslag i handräckningsmål


3. Av tingsrätten förvarade arkiv
Simrishamns tingsrätt förvarade även arkiven för Ingelstad och Järrestad Härads domsaga, Simrishamns Rådhusrätt samt inskrivningsmyndigheten, se ovan.


4. Sökingångar i arkiven
De kronologiska dagböckerna är den primära sökingången i arkivet. Genom dessa identifieras det målnummer som sedan används för att lokalisera vilken volym i aktserierna som målets akt ligger i, samt vilket domnummer en eventuell dom fått för att kunna avgöra vilken dombok den tillhörande domen är inbunden i. För ärenden gällande konkurser, ackord, betalningsförelägganden samt utmätningseder förekommer också namnregister som alternativa sökingångar.


5. Inskränkningar i tillgängligheten genom sekretess
Tingsrättens arkivhandlingar är, med ett fåtal undantag, offentliga. Men rätten att ta del av allmän handling begränsas av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och en prövning av om uppgiften är sekretessbelagd måste göras i varje enskilt fall. Akter med sekretessbelagt material har förvarats avskilt av tingsrätten, vilket resulterat i en aktserie för särskilda mål. Det förekommer även att akter är sekretessmärkta utanför denna serie. Uppgifter om av tingsrätten bedömd sekretess framgår av respektive dagbok och av notering på aktomslaget.


6. Gallring
Förekommande gallringsbeslut är antecknat i respektive serieanmärkning. Gallring i arkivet har skett med stöd av Riksarkivets beslut samt beslut av tingsrätten med stöd av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse RA-FS 1991:6 ändrad 1997:6 och allmänna gallringskungörelsen 1953:716 ändrad 1991:446.

I de flesta fall bygger gallringen mellan 1971-1999 på Riksarkivets gallringsbeslut nr 264 och ändring nr 346 samt nr 754 och ändring nr 935. Riksarkivets gallringsbeslut nr 785 har använts gällande System S-handlingar.

För arkivbildningen mellan 2000-2001 gäller i huvudsak RA-MS 1998:56 för tvistemål och domstolsärenden och 1999:56 för brottmål. Gallringsfristen är 10 år, men 5 år för brottmål.


7. Verksamhetsstöd
MÅHS: Mål- och ärendehanteringssystem har använts från och med april 1999. De uppgifter som registrerats i verksamhetsstödet bevaras inte elektroniskt utan gallras i enlighet med bestämmelserna i förordningen (2001:636). Uppgifterna bevaras i skrift.


8. Kompletteringar av arkivförteckningen
I samband med tillgängliggörandet av arkivförteckningen efter leverans till Landsarkivet har ett visst ordnings- och förteckningsarbete ägt rum, till följd av att det i leveransen medföljde ett antal oförtecknade volymer. Serierna G XII ca, D IV a och D IV d har sorterats och förtecknats om. Den ursprungliga J-serien har brutits upp i en serie för föremål, J I, och en serie för video- och ljudband J II, som dessutom fyllts på med material från aktserierna då audiovisuellt material påträffats i dessa. En serie, J III, har tillkommit för att inrymma övriga aktbilagor som brutits ut av tingsrätten - specifikt handlingar rörande delgivningar. K-serierna har uppdaterats, främst gällande gallringsföreskrifter. De två Ö-serierna lades till vid en inventering på Landsarkivet 2006 och dessa serier har fyllts på och omarbetats något vid förteckningsarbetet 2016.

 Serier (111 st)

ReferenskodTitelAnmärkning 
#Kartor och ritningar som ej redovisas i annan serie 
ADOMBÖCKER OCH PROTOKOLL 
A IDomar och beslut i tvistemålSerien inbunden.
Volymanmärkningarna anger domnummer för det aktuella året. Serien avslutad 2001-11-25 i och med att tingsrättens upphörande.
 
A I cÖvriga slutliga beslut i tvistemål 
A IIDomar och slutliga beslut i brottmålSerien inbunden.
Volymanmärkningarna anger domnummer för det aktuella året. Serien avslutad 2001-11-25 i och med att tingsrättens upphörande.
 
A II cÖvriga slutliga beslut i brottmål 
A III aSlutliga beslut i domstolsärendenSerien inbunden. Register i början av respektive år, ordnade efter beslutsdatum. Serien avslutad 2001-11-25 i och med att tingsrättens upphörande. 
A III bÖvriga slutliga beslut i domstolsärenden 
A IV aBeslut i förmynderskapsärenden och förmynderskapsprotokoll 
A IV bBouppteckningsprotokoll 
A IV cAvhandlingsprotokollSerien upphörd den 1 januari 1997. 
A VUtslag i mål om lagsökningSerien inbunden 1971 och 1972 därefter i arkivboxar. Serien upphörd i januari 1992. 
A VI aProtokoll och beslut i administrativa ärenden. Plenium/Kollegium 
A VI bProtokoll och beslut i administrativa ärenden. Lagmannen 
A VIIVigselprotokoll med bilagorVolym 1 och 2 inbundna, övriga i arkivboxar. Serien avslutad 2001-11-25 i och med att tingsrättens upphörande. 
A VII cÖvriga beslut i konkurser 
A XUtslag i handräckningsmålSerien i arkivboxar. Serien upphörd i januari 1992. 
BKONCEPT 
B IKopior av rättens in- och utgående skrivelserSerien i arkivboxar. 
CDIARIER, LIGGARE OCH FÖRTECKNINGAR ÖVER ADMINISTRATIVA ÄRENDEN 
C I aDiarium över administrativa ärenden 
C I bArkivförteckning 
C I cInventarieförteckning 
C I dAnkomst och registreringsböcker (postböcker)Serien utgallrad jämlikt allmänna gallringsförordningen AGF 2 § 7 (SFS 1953:716) efter en av lagmannen fastställd gallringsfrist av 10 år. 
C I eFörteckning över testamentsbevakningar och klander 
C II aPersonalliggare, tjänstgöringsuppgifter och förordnandeböcker 
C II bNämndemansförteckningarSerien utgallrad med 5 års gallringsfrist jämlikt med Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 för perioden före 1980 och nr 935 från 1981 och framåt. 
C II cPersonaldossiererSerien i arkivboxar. Serien är sorterad efter efternamn. Dossiererna har arkiverats i samband med avslutandet av anställning samt ställts av vid tingsrättens sammanslagning med Ystads tingsrätt 2001. 
C III aMinnesböckerSerien utgallrad för perioden 1971-1980 med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 264, för perioden 1981 till 1983 med samma gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 och för åren 1984-1999 enligt Riksarkivets gallringsbeslut nr 935. 
C III cUppropslistorSerien utgallrad med 1 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 för perioden före 1980 och nr 935 för åren 1981 och framåt. 
C III dSaköreslängderSerien utgallrad jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 med gallringsfristen 10 år. Serien upphörd från och med 1982-01-01. 
C III eFörteckningar över tingssammanträdenSerien utgallrad med 1 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 för perioden före 1980 och nr 935 för åren 1981 och framåt. 
DDAGBÖCKER, FÖRTECKNINGAR OCH REGISTER ÖVER MÅL OCH ÄRENDEN 
D I aDagboksblad i tvistemålSerien inbunden. Volymanmärkningarna anger målnummer för det aktuella året. 1999-04-06 avslutas serien då övergång sker till MÅHS. 
D I bMålförteckningar i tvistemålSerien utgallrad med en frist av 5 år enligt AGF 3 § 3. Serien avslutad 1999-04-06. 
D II aDagboksblad i brottmålSerien inbunden. Volymanmärkningarna anger målnummer för det aktuella året.
1999-04-06 avslutas serien då övergång sker till MÅHS.
 
D II bMålförteckningar i brottmålSerien utgallrad med en frist av 5 år enligt AGF 3 § 3. Serien avslutad 1999-04-06. 
D III aaDagboksblad i domstolsärendenSerien inbunden. 1999-04-06 avslutas serien då övergång sker till MÅHS. 
D III abDagböcker över ärenden - särskild serieSerien innehåller dagböcker över ärenden om kvarhållande av försändelse på befordringsanstalt och om telefonavlyssning. Serien ej levererad till Landsarkivet 2014. 
D III bMålförteckningar i domstolsärendenSerien utgallrad med en frist av 5 år enligt AGF 3 § 3. Serien avslutad 1999-04-06. 
D IV aFörmynderskapsböcker med registerSerien i arkivboxar. Serien upphörd 1995-07-01.
Volymerna innehåller de förmynderskapsböcker som var aktuella under tingsrättens verksamhetsperiod, även om vissa förordnanden upprättats tidigare. Förmynderskapsbladen är sorterade efter registernamn vilket inte alltid är namnet på den person som har stått under förmynderskap. Exempelvis kan registernamnet för ett barn eller syskonskara vara ena förälderns namn med tillägget ", barn", likaså kan en dödsbodelägare vara registrerad under dödsboets namn.
 
D IV bFörteckningar över förmynderskapsärendenSerien inbunden. I ärendenummerordning. Serien upphörd 1995-07-01. 
D IV dÖvriga liggare och register för tillämpningen av ärvdabalken och föräldrabalken 
D IV eRegister över boutredningsmänSerien utgallrad med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 för åren fram till och med 1980 och nr 935 för perioden efter 1981. 
D VDagböcker över mål om lagsökning och handräckningSerien i arkivboxar, inbunden till och med 1978. Serien sorterad efter målnummer och ankomstdatum. Namnregister mellan 1979 och 1991 sorterade på efternamn. 
D VIDagböcker över mål om betalningsföreläggandeSerien i arkivboxar. Sorterad på målnummer och ankomstdatum. Namnregister 1979-1991 sorterad på efternamn. 
D VII aaFörteckning över konkursärendenVolym 1 inbunden, volym 2 i arkivbox. 
D VII abDagboksblad över konkursärendenSerien inbunden till och med 1984, därefter i arkivboxar. Sorterad i målnummerordning. 1999-04-07 avslutas serien då övergång sker till MÅHS. 
D VII acReferensblad i konkursärendenSerien utgallrad före 1995 jämlikt allmänna gallringsförordningen 1953:716 efter en av lagmannen fastställd gallringsfrist av 5 år. 
D VII baFörteckning över ackordsärenden 
D VII bbDagboksblad över ackordsärenden 
D VII bcReferensblad i ackordsärendenSerien utgallrad före 1995 jämlikt allmänna gallringsförordningen 1953:716 efter en av lagmannen fastställd gallringsfrist av 5 år. 
D VII cFörteckning över ärenden om utmätningsed 
D XI aDagböcker över mål om handräckning 
D XI bNamnregister över mål om handräckning 
D XIIDagboksblad MÅHSVolymen i arkivbox om ej annat anges.
Volymanmärkningarna anger målnummer för det aktuella året.
 
EADMINISTRATIVA HANDLINGAR OCH KORRESPONDENS 
E IAdministrativa handlingarSerien i arkivboxar. Arkivlagda enligt dossierplan. Serien upphör 1980 och övergår i E I a och de gallringsbara serierna E I ba och E I bb. 
E I aAdministrativa handlingar som skall bevarasSerien i arkivboxar. 
E I baAdministrativa handlingar, utgallringsbara enligt Riksarkivets beslutSerien utgallrad med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 (gällande dossiererna 1.2.1, 1.2.3, 2.1, 2.3, 2.4.1, 2.4.2, 2.5.1, 2.5.2, 3.1, 3.2.1, 3.4.1, 3.5.1, 3.5.2) samt KK 1953:716 (dossierer 3.3.1 - 3.3.4, 3.4.2, 3.6) under perioden 1981-2001. 
E I bbAdministrativa handlingar, utgallringsbara enligt tingsrättens beslutSerien utgallrad med 10 års gallringsfrist jämlikt tingsrättens lokala gallringsbeslut daterat 1998-02-02, gällande perioden 1981-2001. Hit förs dossierer nr 3.3.1, 3.3.4, 3.4.2 och 3.6. 
E IIKorrespondens - gallringsbarSerien utgallrad jämlikt allmänna gallringsförordningen 1953:716 efter en av lagmannen fastställd gallringsfrist av 5 år. 
E IIIHovrättsdomar 
FHANDLINGAR TILL PROTOKOLL MED MERA 
F IUppgifter om dödsfallSerien i arkivboxar.

Volym 1-21 utgörs av kortregister som lämnas ut till forskare enbart i undantagsfall.
 
F II aBouppteckningarSerien inbunden. 
F II aaIntyg enl 49 § arvsskatteförordningenSerien i arkivboxar. 
F II abFörteckning över inkomna bouppteckningarSerien i arkivboxar. 
F II bDödsboanmälningar 
F IIIÖverförmyndares redogörelser och inspektionsprotokoll 
F IVFörlagor till stegar 
GAKTER I MÅL OCH ÄRENDEN 
G I aAkter i tvistemålSerien i arkivboxar.
Volymanmärkningarna anger målnummer för det aktuella året. Serien upphörd 1999-12-31. Fotografier kan förekomma i akterna.
 
G I bUtgallringsbara akter i tvistemålSerien utgallrad för perioden 1971-1980 med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 264, för perioden 1981-1983 med samma gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 och för perioden 1984-1999 med samma gallringsfrist enligt Riksarkivets gallringsbeslut nr 935. Serien upphörd 1999-12-31. 
G II aAkter i brottmålSerien i arkivboxar. Volymanmärkningarna anger målnummer för det aktuella året. Serien upphörd 1999-12-31. Fotografier kan förekomma i akterna. 
G II bUtgallringsbara akter i brottmålSerien utgallrad för perioden 1971-1980 med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 264, för perioden 1981-1983 med samma gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 och för perioden 1984-1999 med samma gallringsfrist enligt Riksarkivets gallringsbeslut nr 935. Serien upphörd 1999-12-31. 
G III aAkter i domstolsärendenSerien i arkivboxar. I ärendenummerordning. Serien upphörd 1999-12-31. 
G III bAkter i ärenden - särskild serieSerien innehåller akter i ärenden om kvarhållande av försändelse på befordringsanstalt och om telefonavlyssning. Serien ej levererad till Landsarkivet 2014. 
G IVAkter i förmyndarskapsärendenSerien i arkivboxar. I ärendenummerordning. Serien upphörd 1995-07-01. 
G VAkter i mål om lagsökningSerien utgallrad för perioden 1971-1980 med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 264, för perioden 1981-1983 med samma gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 och för perioden 1984-1991 med samma gallringsfrist enligt Riksarkivets gallringsbeslut nr 935. Serien upphörd 1991-12-31. 
G VIAkter i mål om betalningsföreläggandeSerien utgallrad för perioden 1971-1980 med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 264, för perioden 1981-1983 med samma gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 och för perioden 1984-1991 med samma gallringsfrist enligt Riksarkivets gallringsbeslut nr 935. Serien upphörd 1991-12-31. 
G VII aaAkter i konkurserSerien i arkivboxar. Volymanmärkningarna anger ärendenummer för det aktuella året. Serien upphörd 1999-12-31 i och med övergång till MÅHS. 
G VII abBevakningshandlingar i konkurserSerien utgallrad med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 under perioden 1980-1983 och med samma gallringsfrist enligt Riksarkivets gallringsbeslut nr 935 för perioden 1984-1999. Serien upphörd i samband med övergång till MÅHS 1999-12-31. 
G VII acAkter i gallringsbara konkurserSerien utgallrad med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 under perioden 1980-1983 och med samma gallringsfrist jämte Riksarkivets gallringsbeslut nr 935 för perioden 1984-1999. 
G VII bAkter i ackordsärendenSerien i arkivboxar. Åren 1971, 1973-1977, 1981, 1983-1984, 1988-1989 och 1992 förekom inga fullföljda ackordsärenden.
Serien avslutad 1995.
 
G VII cAkter i ärenden om utmätningsedSerien i arkivboxar. Serien upphörd 1982-01-01. 
G XII aAkter framställda i MÅHS som skall bevarasSerien i arkivboxar. Övergår från och med 2001-11-16 till Ystads tingsrätt.
Arkivlagda i målnummerordning oavhängigt mål- eller ärendetyp. Serien innehåller fotografier i vissa akter.
 
G XII baAkter framställda i MÅHS som skall gallras (Brottmål)Serien utgallrad enligt RA-MS 1999:56 med en gallringsfrist av 5 år. 
G XII bbAkter framställda i MÅHS som skall gallras (T, FT, KK och ärenden)Serien utgallrad jämlikt RA-MS 1998:56 med en gallringsfrist av 10 år. 
G XII caAkter i mål och ärenden - särskild serieSerien i arkivboxar. Innehållsförteckning med aktuella målnummer i varje box. Akter med sekretessbelagt material har förvarats avskilt av tingsrätten, vilket resulterat i en aktserie för särskilda mål. Vissa volymer innehåller aktbilagor i form av video- och ljudband som flyttats till serie J II. Volymindelningen i serien har ändrats jämfört med tingsrättens arkivförteckning och hänvisningar gjorts för de akter som, av tingsrätten, återbördats till ordinarie aktserie. 
G XII cbAkter i mål och ärenden - särskild serie, gallringsbarSerien utgallrad jämlikt RA-MS 1998:56 för tvistemål, domstolsärenden och konkursärenden med en gallringsfrist av 10 år och RA-MS 1999:56 för brottmål. 
JFÖREMÅL 
J IAktbilagor. FöremålVolymanmärkning anger typ av mål och målnummer. 
J IIAktbilagor. Video- och ljudbandSerien i arkivboxar.
Serien innehåller video- och ljudband urtagna ur akter till mål och domstolsärenden.
Upptagningarna i volymerna 2 och 4 - 5 härrör från akter i särskild serie och bör sekretessbedömas därefter.
 
J IIIAktbilagor. Övrigt 
KRÄKENSKAPER 
K IRäkenskaper som skall bevarasSerien i arkivboxar. 
K IIRäkenskaper som skall gallrasSerien utgallrad med en gallringsfrist av 10 år jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 264 samt lagmannens medgivande. 
K IIIRäkenskaper för utbetalda arvoden till nämndemänSerien utgallrad 1983-04-21. 
K IVRäkenskaper för stämpelmedelSerien utgallrad med en gallringsfrist av 10 år jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 264 samt lagmannens medgivande. 
K IV aKopior av expeditionsnotor hörande till system för uppbörd av stämpelskatt och avgift enligt expeditionskungörelsenSerien utgallrad enligt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 efter av lagmannen fastställd gallringsfrist av 10 år. 
K IV bÖvriga handlingar (kopior) hörande till system för uppbörd av stämpelskatt och avgift enligt expeditionskungörelsenSerien utgallrad jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 efter en av lagmannen fastställd gallringsfrist av 2 år. 
K VHandlingar (kopior) hörande till system för redovisning av kungörelsekostnader och vissa avgifter enligt expeditionskungörelsenSerien utgallrad jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 efter en av lagmannen fastställd gallringsfrist av 5 år. 
K VIRäkenskaper för kungörelserSerien utgallrad med en gallringsfrist av 10 år jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 264 samt lagmannens medgivande. 
K VIIKopior av utdatalistor (System S-handlingar)Serien utgallrad jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut 785 efter en av lagmannen fastställd gallringsfrist av 2 år. 
K VIIIHandlingar tillhörande system SSerien utgallrad med 2 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754. 
K IXSLÖR-handlingar - Kopior av tingsrättens inrapportering till domstolsverket samt kopior av utdatalistorSerien utgallrad jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754 efter en av lagmannen fastställd gallringsfrist av 1 år. 
LStatistikSerien utgallrad med 10 års gallringsfrist jämlikt Riksarkivets gallringsbeslut nr 754. 
ÖÖVRIGA HANDLINGAR 
Ö IÖvrigt, diverse ljudbandSerien i arkivboxar. Etiketter saknas helt eller delvis på merparten av rullbanden vilket gör bestämning av innehållet osäkert. Vissa av banden härstammar från tingsrättens föregångare, Ingelstads och Järrestads domsagas arkiv.
Serien lades till vid inventering 2006-10.
 
Ö IIÖvriga handlingarSerien i arkivboxar. Serien lades till vid inventering 2006-10 och volym 3-5 2016 vid förtecknandet av leveransen 2014.