bild
Arkiv

Indelningsverk och jordeböcker


Grunddata

ReferenskodSE/KrA/0453
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/MsD4XeR70KQLoczqUNaFz3
Omfång
9 Hyllmeter  (-)
ArkivinstitutionRiksarkivet i Täby, Krigsarkivet (depå: Arninge)
Arkivbildare/upphov
Proveniens ej registrerad
Kategori: Ej fastställd

Innehåll

Ordning & strukturArtikelnr KrA/0453:0000:Ö:001











Förteckning

över

Indelningsverk och jordeböcker
Inledning (äldre form)Den nuvarande samlingen Indelningsverk och jordeböcker har vuxit fram successivt. Den är en i krigsarkivet skapad samling som till sin huvuddel består av handlingar med proveniens i Krigskollegium och då främst dess indelningskontor (anteckningar på insidan av bandens pärmar). I några fall är handlingarna försedda med KCA-nummer (KrigsCollegii arkiv) och förtecknade i den s k "Mariebergskatalogen". Om Mariebergskatalogen se Bertil Broomé, Bidrag till krigskollegii arkivs historia, Meddelanden från krigsarkivet del VIII, s. 37 ff.

Samlingen har även tillförts handlingar från annat håll - regementsarkiv, Krigsarkivets oordnade handlingar med flera. Den äldsta bevarade förteckningen över samlingen,ett kortregister, förvaras i Krigsarkivets
ämbetsarkiv, serie D XIV a, nr 453. När samlingen ursprungligen lades upp är ej känt, liksom inte heller om kortregistret är den äldsta förteckningen. Alf Åberg har i sin förteckning över samlingen från 1966 tidsfäst dess ursprung till 1900-talets början. Den bevarade utskriften av kortregistret måste emellertid vara av betydligt senare datum av skrivtecken att döma. Av anteckningar i kortregistret framgår att vissa handlingar har överförts till samlingen Regementsräkenskaper men även till regementsarkiv och inågra fall till samlingen Generalmönsterrullor. Troligen har detta skett vid ordningsarbetete 1966. Vissa handlingar som finns upptagna i kortregistret återfinns alltså inte i 1966 års förteckning.
I sin inledning till 1966 års förteckning uppgav Alf Åberg att vissa jordeböcker och indelningsverk hade utlånats ur samlingen och förvarades som "långlån" i Kammarkollegium. Detta lån som hade förtecknats 1946 i kammarkollegium av Åke Kromnow inventerades av Åsa Schreck i samband med förteckningsarbetet 1966. En förteckning över lånet bifogades 1966 års förteckning. Ett exemplar av Åke Kromnows förteckning med rubriken "Långlån från krigsarkivet och länsstyrelserna" förvaras i krigsarkivets ämbetsarkiv, serie F V a volym 1.
Lånet omfattade den typ av handlingar som återfinns i samlingarna Indelningsverk och jordeböcker och Generalmönsterrullor samt handlingar från båtsmansroteringen. Handlingarna, totalt 68 volymer, hälften av dem Indelningsverk och jordeböcker, har överlämnats till krigsarkivet under 1987. Det är ett materiel med något växlande proveniens. De flesta av indelnings- och roteringshandlingarna har på pärmens insida anteckningen "tillhör Krigskollegium, Indelningskontoret". Några har KCA-nummer. Vissa avdelningsindelningsverk har påteckningen "inkommen till Indelnings- och boställesavdelningen". De äldre generalmönsterrullorna är försedda med KCA-stämpel och rullorna från 1880-talet har ingått i arméförvaltningens arkiv. Uppgift om när lånet skulle ha gjorts har varken påträffats i kammarkollegiets eller krigsarkivets handlingar. Mycket tyder på att det har skett långt före 1946. Handlingar behöver inte ha lånats vid ett och samma tillfälle. Det kan till och med vara så att de har lånats redan från krigskollegium eller arméförvaltningen. Indelningshandlingarna är ej förtecknade i den äldre förteckningen Indelningsverk och jordeböcker, vilket tyder på att de lånats före samlingens tillkomst. Ej heller är general- mönsterrullorna förtecknade i den äldre förteckningen
Generalmönsterrullor.
Handlingarna från båtsmansroteringen bör ha lånats från Flottans arkiv. De är emellertid ej förtecknade iarkivförteckningen över Flottans arkiv.


Indelningsverk och jordeböcker har inplacerats under respektive regemente. Arkivförteckningen över Indelningsverk och jordeböcker har skrivits om och volymerna omnumrerats.
Generalmönsterrullorna har inplacerats i samlingen Generalmönsterrullor, där de i allmänhet fyller hittillsvarande luckor. Båtsmansroteringens handlingar har tillförts Flottans arkiv.

Stockholm 1988-04-27


Evabritt Wallberg

Tillgänglighet

SekretessNej

Kontroll

Senast ändrad2022-04-04 16:04:38