bild
Arkiv

Riksmarskalksämbetet


Grunddata

ReferenskodSE/RA/56108
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/FagNeBUQrH6d0002H087k3
Omfång
43 Hyllmeter 
509 Volymer 
Datering
1668 – 2009  (Tidsomfång)
1700   (Huvudsaklig tid)
VillkorDelvis
VillkorsanmHandlingar som är yngre än 70 år lämnas endast ut efter godkännande av riksmarskalken i varje särskilt fall.
Serie F 2: Ceremoniel (1772 - 1792) är mikrofilmad, filmnummer F035-3-32480.
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd): F häfte, F-exp/pärm, Levererat till 1900
ArkivinstitutionRiksarkivet i Stockholm/Täby (depå: Slottsarkivet)
Arkivbildare/upphov
Hovkansliet
Kategori: Statlig myndighet
 
[Proveniens ej registrerad]

Innehåll

Allmän anmärkningRiksmarskalksämbetet, Kungl. slottet
Inledning (äldre form)Under 1500-talets senare del leddes hovet av en hovmarskalk och en hovmästare. Genom 1634 års regeringsform blev hovets högste ämbetsman en riksmarskalk (eller övermarskalk) med riksråds värdighet. Under riksmarskalken lydde hovmarskalken och hovmästaren samt stallmästaren, personalen vid konungens kök, källare och stall samt översten för hovregementet ifråga om ceremonielet och den dagliga tjänstgöringen vid hovet. Titeln ändrades 1680 till överstemarskalk men återupplivades av Gustav III 1772. Riksmarskalken var president i Övre borgrätten och ledde arbetet i båda borgrätterna, tills de lades ner 1844.

Under riksmarskalken fanns en kansli, som ursprungligen inte var skilt från det kungliga kansliet. Från 1600-talets mitt användes termen hovkansli om den expedition som handlade hovets ärenden. Hovkansliet förestods av en sekreterare, från omkring 1670 kallad hovsekreterare, som författade och kontrasignerade de skrivelser som gick ut i riksmarskalkens namn. I hovkansliet mottogs alla skrivelser, brev, memorial o.s.v. som var ställda till riksmarskalken. Under borgrätternas tid mottog hovkansliet även ett stort antal ansökningar i exekutionsmål, som anmäldes av hovsekreteraren till avgörande. I Övre borgrätten föredrog hovsekreteraren ärenden och författade och kontrasignerade domarna och andra ärenden. Vid hovkansliet fanns också en hovkanslist och tidvis en exekutionsvaktmästare, som hade till uppgift att verkställa kallelser och exekutioner. Hovkansliet med hovexpeditionen ombildades 1874 till ett särskilt ämbetet, Riksmarskalksämbetet.

Under Riksmarskalksämbetet lyder hovstaternas personal samt myndigheter och institutioner inom hovstaternas område. Under ämbetet ligger f.n. H.M. konungens Råd för mark- och byggnadsfrågor, Förvaltningen av Borgrättsfonderna, Styrelsen för Kungl. Hovstatens gratialkassa, Direktionen för H.M. Konungens Militärhospitals- och Medaljfonder, Stiftelsen Drottningholms teatermuseum, Stiftelsen Kungl. Gyttjebads- och Brunnsanstalten Loka samt Stiftelsen Drottning Victorias Vilohem på Öland.

Hänvisningar

ReproduceratNej

Kontroll

Senast ändrad2020-10-27 14:53:13