bild
Arkiv

Kriminalvårdsanstaltens i Malmö arkiv


Grunddata

ReferenskodSE/LLA/11779
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/BIEU7JHv3KMsBkC0ZQeyA4
ExtraID11779
Omfång
40 Hyllmeter  (-)
31,5 Hyllmeter  (Tilläggsleverans i december 2023.)
Datering
1913 – 1997  (Tidsomfång)
VillkorDelvis
VillkorsanmVissa handlingar i arkivet kan omfattas av sekretess. En sekretessprövning ska göras innan handlingarna kan lämnas ut.
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd), Annika Tergius
Arkivförteckning (godkänd), Arkivförteckning upprättad vid myndigheten.
ArkivinstitutionRiksarkivet i Lund (depå: Arkivcentrum Syd)
Arkivbildare/upphov
Kriminalvårdsanstalten Malmö (1914 – 1997)
Alternativa namn: Kriminalvårdsanstalten Malmö - Kirseberg
Alternativa namn: Fångvårdsanstalten i Malmö
Alternativa namn: KVA Malmö - Kirseberg
Alternativa namn: Kirsebergsanstalten
Alternativa namn: Kriminalvården, Anstalten Malmö
Alternativa namn: Kriminalvårdsanstalten i Malmö
Kategori: Statlig myndighet. Kriminalvårdsanstalter

Innehåll

Allmän anmärkningHandlingarna levererade från Kriminalvårdsanstalten Kirseberg 2007. Ny leverans av 31,5 hyllmeter handlingar i december 2023.
Inledning (äldre form)ÄLDRE ARKIVBESKRIVNING

Arkivet utgörs till större delen av handlingar från 1914-10-26 och framåt då Länsfängelset upphörde och införlivades i det nya Centralfängeslet i Malmö. Vissa serier har handlingar från den äldre perioden för Centralfängelset men har införlivats i den nya anstaltens arkiv. I övrigt hänvisas till förteckningarna över Länsfängeslets respektive Centralfängelsets arkiv vilka båda förvaras i Landsarkivet i Lund.
I arkivet ingår även en del handlingar tillhörande södra anstaltsgruppen/södra räjongen, då chefen för fångvårdsanstalten och anstaltsgruppen/räjongen var samma person.
Vid leveransen till Landsarkivet i Lund 2007 bröts det flesta serier vid 1960. Förteckningen är dock redovisad i sin helhet med nogranna markeringar om vad som förvaras i Landsarkivet och vad som är kvar på Kirseberg. Förteckningen över arkivet är upprättad på myndigheten. Kompletteringar av förteckningen och arkivbeskrivningen har gjorts av arkivarie Annika Tergius 2011.

ARKIVBESKRIVNING UPPRÄTTAD 2023-12-08

Arkivredovisningen är en komplettering för åren 1960-1997 till tidigare arkivredovisning över arkivbildaren Kriminalvårdsanstalten Malmö 1914-1960.

MYNDIGHETENS TILLKOMST OCH ORGANISATION
Anstalten inrättades 1914 i stadsdelen Kirseberg i Malmö och gick då under namnet Centralfängelset i Malmö. Anstalten var en sluten anstalt i säkerhetsklass 2. Innan detta inhuserades klienter i Malmöhus (länsfängelset), men den 20-21 oktober 1914 gick flyttlasset till det då nybyggda Centralfängelset. Arkivbildaren har kallats för olika namn (bland annat anstalten Kirseberg). Arkivbildaren för anstaltens arkiv betecknas dock Kriminalvårdsanstalten Malmö mellan åren 1914-1997.
Det finns en viss överlappning i detta arkiv med Kriminalvårdsregionens kansli i Malmö arkiv (1937-1997) då båda myndigheterna fanns inom anstaltens administration.
Kriminalvårdsanstaltsdirektören var chef både för Kriminalvårdsanstalten och regionkansliet under samma period. Därför kan handlingar från Kriminalvårdsanstalten återfinnas i regionkansliets arkiv. Kansliets arkivförteckning återfinns hos Riksarkivet i Lund, Arkisnr SE/LLA/11474.

Verksamhetsansvarig vid anstalten var Kriminalvårdschefen. Vid anstalter fanns vårdpersonal och administrativ personal. Kriminalvårdsstyrelsen var central förvaltnings- och chefsmyndighet. Organisationen såg då ut i hierarki: Kriminalvårdsstyrelse - Regionkansli - Kriminalvårdsmyndighet - verksamheter.

Kriminalvårdsanstalten Malmö upphörde som myndighet 1997-12-31 och ingick sedan 1998-01-01 i Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Kirseberg, som var en solitär myndighet. Kriminalvårdsanstalten Malmö Kirseberg införlivades med myndigheten Malmö Norr 2004-01-01, i och med omorganisationen inom kriminalvårdsmyndigheterna i Malmö. Även myndigheten Malmö Kirsebergs arkiv överflyttades till Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr (RA-MS 2004:10). Arkivet införlivades då i Kriminalvårdsmyndighetens Malmö Norr arkiv.

Besläktade arkiv
Kriminalvårdsmyndighetens Malmö Norr arkiv 1998-2005.
Malmö Centralfängelses arkiv 1741-1913/1914.
Malmö länsfängelses arkiv 1770-1914.
Kriminalvårdsregionens kanslis i Malmö arkiv 1937-1997.
Kriminalvårdsmyndighetens Malmö Söder arkiv 1998-2005.
Häktets Malmö arkiv 1989-1997.

Kriminalvårdens centrala klientregister:
Kriminalvårdsstyrelsen 1901-2011:
- Arkiv 09 Kriminalvårdsstyrelsen 1982-2000 (serie F 3).
- Arkiv 05 Kriminalvårdsstyrelsens vård- och tillsynsenhet 1969-1981 (serie F 2).
- Arkiv 01 Kriminalregistret 1901-1974.
Fångvårdsstyrelsen - 1968, arkiv 15 Socialbyrån 1946-1969 (serie F 6).

MYNDIGHETENS VERKSAMHET
Kriminalvårdsmyndigheternas mål, uppgifter och inriktning bestäms genom instruktion, regleringsbrev och andra beslut av regeringen.
Av förordningarna (1990:1018) med instruktion för Kriminalvårdsverket framgår att Kriminalvårdsverket med Kriminalvårdsstyrelsen och kriminalvårdsmyndigheter ska
- verkställa utdömda påföljder
- bedriva häktesverksamhet samt
- utföra personutredningar i brottmål.

Kriminalvårdsverket ska verka för att påföljder verkställs på ett säkert och humant sätt, att lagföring kan ske på ett effektivt sätt och att återfall i brott förebyggs.

Verksamheten reglerades främst genom lagen om kriminalvård i anstalt (1974:203). Anstaltenheternas huvudsakliga arbetsuppgifter består av att bevaka, vårda och stödja personer som dömts till anstaltsvistelse.

Verksamhetsansvarig vid anstalten är kriminalvårdschefen. Vid anstalter finns förutom kriminalvårdare även vårdpersonal och administrativ personal.

Speciell inriktning på verksamheten
Anstalten Malmö var en sluten anstalt med särskilda platser/ avdelningar för: sexualbrottsavdelning, avdelning för psykisk behandling och avdelning för narkotikamissbrukare.

Sysselsättning för klienter på anstalten var:
1. Mekanisk industri: legotillverkning för privat marknad
2. Yrkesskola med verkstadsmekanisk inriktning
3. Montering och förpackning: legotillverkning för privat marknad
4. Arbetsträning, egna produkter
5. Studier, grundskola, SFI, gymnasieutbildning
6. Programverksamhet; sexualbrottsprogram, Coginitive skills training, föräldraprogrammet
7. Tvätteri
8. Intern service: lokalvård, köksarbete, bibliotek, byggnads- och reparationsarbetet.

MYNDIGHETENS HANDLINGAR
Verksamheten har år 1985 ordnat förteckningen enligt en förteckningsplan för kriminalvårdsanstalternas arkiv, utfärdad av Riksarkivet år 1981, med beteckning RA II st 21-1981.

Vid kriminalvårdsanstaltens kansli fanns övergripande ledningsfunktion, personal- och löneredovisning samt ekonomiredovisning. Vid kriminalvårdsanstaltens kansli fanns ledningsfunktionen som omfattar beslut och för protokoll.
Inkommande post diariefördes hos kansliet med hjälp av ADB-system och skedde i löpande nummerserie, kompletterad med verksamhetens enhetskod. Personal-, löne- och ekonomiadministration hanterades av kanslifunktionen och genererade bokslut, årsredovisning och handlingar tillhörande ekonomiredovisningssystemet Cosmos och löneredovisningssystemet System S och senare SLÖR. Arbetsdriften vid anstalten dokumenterades via ADB-systemet Mistral.

Verksamheten dokumenterades genom de personakter som förs över klienter inom kriminalvårdsverksamhet. En personakt upprättas när en klient får en kriminalvårdspåföljd, som häktad, placerad på anstalt, övervakning eller intensivövervakning med elektronisk kontroll. Klientens personakt följer med klienten mellan de kriminalvårdande enheterna och förvaras hos den enhet som för tillfället har ansvar för klienten. Akterna slutarkiveras hos Kriminalvårdsstyrelsen (det centrala klientregistret) och om en klient inte varit föremål för en kriminalvårdspåföljd under 5/10 år ställs akten av som inaktuell. Det innebär att journalerna är sorterade efter avställningsår. Om det inte gått 5/10 år sedan senaste kriminalvårdspåföljd aktualiserar man akten.
Kriminalvårdsstyrelsen har fram till slutår 2000 levererat centrala klientregister till Riksarkivet (se besläktade arkiv). Från slutår 2000 förvaras det centrala klientregistret på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping.

Myndighetens resterande handlingar var bland annat:
- Protokoll för skyddskommitté, anstaltsråd, ledningsgrupp m.m.
- Övriga handlingar som rör klienter.
- Personalhandlingar som hanterades via myndighetens kansli.
- Sysselsättning vid verksamheten, som arbetsdrift, beredskapsarbete, dagböcker, arbetsrapporter.
- Skrivelser.
- Ekonomiska handlingar.
- Statistik.

De handlingar som vid övergång till Kriminalvårdsmyndigheter 1998 fortfarande var aktuella togs om hand av nästkommande arkivbildare, Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Kirseberg. Exempelvis personalhandlingar och klienthandlingar.

Kriminalvårdsstyrelsen bevarade information gällande ombyggnation av anstalter runt om i landet under 1970- och 1980-talen, där det finns information om ombyggnationer av verksamhetsställen runt om i Malmö med byggnadsprotokoll och kartor. Den informationen finns hos Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping.

SÖKMEDEL TILL ARKIVET
I diariet registreras myndighetens diarieförda handlingar mellan 1960-1997, se C-serierna. I serie A 4 B, förhörsprotokoll, finns register över klienters protokoll. I serie D 1 A, matriklar över ordinarie befattningshavare, finns register över personalakter. Arkivförteckningen fungerar i övrigt som sökingång till arkivet.

SEKRETESS OCH GALLRING

Sekretess
Myndighetens arkiv innehåller uppgifter som är sekretessbelagda enligt sekretesslagen (1980:100) 7 kap. 11§.

Gallringsregler
Riksarkivets gallringsbeslut 718/1980 tillämpades på myndighetsspecifika handlingar RA-FS 1991:6 och 1997:6 - gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse tillämpas med stöd av KVS beslut. För personaladministration och löneredovisning tillämpades RA-FS 1996:4. För redovisning /Cosmos tillämpades RA-FS 1993:4. För system S och SLÖR tillämpades ett flertal av Riksarkivets gallringsbeslut (RA-MS) som kom under 1970- och 1980-talen, se lista över gallringsbara serier.

KÄLLOR
SFS 2003:863 med instruktion för Kriminalvårdsverket.
Arkivbeskrivning samt historik för Kriminalvårdsmyndigheten Malmö - Kirseberg, 1998-09-08 (bifogas).
Tidigare arkivredovisning över Kriminalvårdsanstalten Malmö, 1914-1997.
Kriminalvårdsmyndigheter - ny lokal organisation, häfte 4572, år 1997, Kriminalvården.
Anstalten Kirseberg 100 år, jubileumsbok, Kriminalvården, 2014.
Diariefört ärende 11-2003-9803 (KVM Malmö Kirseberg), förändrad organisation i Malmö.
Skrivelse från KVA Malmö 1995: Kriminalvårdsanstaltens Malmö verksamhet/ sysselsättning (bifogad).
Skrivelse från KVM Malmö Kirseberg angående anstaltens arkivbestånd, 1998-09-08 (bifogad).
Kriminalvårdsregionens kanslis i Malmö arkiv, 1937-1997.

Leveranser

Nytt material har inkommit till arkivet
Datering
19611997
Omfång
31,5 Hyllmeter 
Leveransdatum2023-12-19

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Hänvisningar

Relaterade arkivenheter
Se även: Kriminalvårdsregionens kansli i Malmö arkiv (SE/LLA/11474)

Kontroll

Skapad2008-12-29 17:00:09
Senast ändrad2024-08-12 14:49:23